8

Nederlander steeds internetvaardiger, maar ook kritiekloos

Nederland in Europees top-3: steeds handiger met internetgebruik ... Jongere gebruiker neemt echter alle informatie klakkeloos aan

In Nederland zijn we steeds handiger met het gebruik van internet. Sterker nog, Nederland behoort inmiddels tot de drie ‘internetvaardigste’ landen van Europa. Negen van de tien Nederlanders weten hun weg online te vinden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag nog. Maar wat betekent dat eigenlijk? En: hoe belangrijk is het? Volgens experts groeit de kloof tussen mensen die online ‘maar wat doen’ en de experts.

Zes basisvaardigheden van internetgebruik werden door het CBS bekeken, waaronder zoeken met een zoekmachine, online bellen en chatten, het versturen van een e-mail met bijlage, het ontwerpen van een webpagina en het delen van onlinebestanden. Samen met Denemarken en Zweden staat Nederland nu in de Europese top-3.

Die basale vaardigheden zijn interessant, maar eigenlijk betekenen ze niet zo heel veel. Communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit Twente keek met zijn onder mee met proefpersonen die internet gebruikten. Tegen de Volkskrant verklaart hij:

Maar bij de meer inhoudelijke handigheid gaat het juist vaker mis dan ooit. Het daadwerkelijk definiëren van een goed zoekwoord bijvoorbeeld of het kritisch evalueren van de gevonden informatie. Dat zijn eigenschappen die veel belangrijker zijn, maar bij steeds meer mensen ontbreken […] De iets oudere gebruikers hebben tijdens hun opvoeding nog meegekregen niet alles zomaar voor waar aan te nemen, maar bij de jongere gebruikers zie je geregeld dat ze de gevonden informatie klakkeloos aannemen. Bij mijn onderzoek zagen we dat ze vaak niet eens verder kijken dan het eerste resultaat.

cc-foto: Hdzimmerman

Geef een reactie

Laatste reacties (8)