Laatste update 13:38
6

Nederlander tracht AfD anderhalve ton toe te stoppen

Uit onderzoek van NRC blijkt dat een Nederlandse zakenman gepoogd heeft 150.000 euro te geven aan de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD). De gift kwam binnen via de Nederlandse Stichting Identiteit Europa maar werd niet geaccepteerd. Buitenlandse donaties aan politieke partijen zijn verboden in Duitsland.

Alice Weidel, medepartijleider naast Alexander Gauland, kwam eerder in opspraak wegens een illegale donatie aan haar afdeling binnen de partij. De Duitse justitie wil onderzoek doen naar deze gift. In de zomer van 2017 kreeg Weidels partij een reeks bedragen van in totaal 130.000 euro van een Zwitsers bedrijf. In april van dit jaar heeft de partij dat geld teruggestort.

Op 13 februari van dit jaar maakte een door de broers Charles (70) en Floris (68) Berkhout bestuurde stichting 150.000 euro over aan de Duitse partij. De AfD maakte deze week bekend de donatie niet geaccepteerd te hebben omdat de identiteit en het motief van de weldoener niet bekend was.

Uit navraag van het NRC blijkt dat Charles Berkhout niets wist van de actie. Zijn broer Floris was het, die in die tijd aanhanger was van het gedachtegoed over migratie van de AfD. De stichting vanwaar het geld is overgemaakt, is inmiddels niet meer actief, zeggen de broers.

Cc-foto: James Rea

Geef een reactie

Laatste reacties (6)