Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlander voelt zich te snel slachtoffer'

  •  
29-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
herdenking-voetbal-300px.jpg
Directeur Slachtofferhulp: 'Groot incident in Nederland te snel een ramp'
Ernstige incidenten worden in Nederland veel te snel een ramp genoemd. Ook wordt er veel te snel over slachtoffers gesproken. Dit zegt directeur Jaap Smit van Slachtofferhulp Nederland. “We schieten te snel in een kramp na een ramp.”
Smit kreeg dat gevoel voor het eerst bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Turkish Airlines-crash, die live werd uitgezonden op tv, zo meldt het NOS Journaal. Hij vond het overdreven dat ‘een ernstig verkeersincident als een ramp werd behandeld’, compleet met nationale rouwverwerking.
Mensen die echt getroffen zijn moeten natuurlijk hulp krijgen, daar zijn wij ook voor. Maar ik vraag me af of dat niet wat te veel wordt en of we daar niet op een wat overspannen manier mee omgaan.
Smit stoort zich ook aan wat hij ‘de kramp na de ramp noemt’: de grote nadruk op de twee vragen wiens schuld het is en hoe de hulpverlening is geregeld. Maandag organiseert Slachtofferhulp Nederland een symposium met de naam ‘Kramp na de Ramp’ over dit onderwerp.
RTEmagicC_herdenking-voetbal-850px.jpg
Foto: Vincent Teeuwen (Flickr/CC)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.