44

Nederlander wil meer regels om opwarming aarde op te lossen

Peiling NCDO: Overheid moet gedragsverandering met regels afdwingen om wereldproblemen op te lossen

Een beter milieu begint bij jezelf, maar veel burgers willen daarbij toch een extra stok achter de deur hebben. Veel Nederlanders zien voor de oplossing van wereldproblemen als klimaatverandering een hoofdrol weggelegd voor de overheid.

Het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking (NCDO) onderzocht aan de hand van een peiling hoe burgers denken over het oplossen van wereldproblemen. Hoewel 50 procent van de Nederlanders vindt dat ‘de mens’ schuldig is aan het ontstaan van klimaatverandering, heeft 12 procent geen vertrouwen dat burgers het probleem zelf ook zullen oplossen.

Ruim duizend geënquêteerden werd onder andere om hun mening gevraagd over vier actuele wereldwijde problemen: het conflict in Syrië, de stijgende voedselprijzen, de Griekse schuldencrisis en klimaatverandering. Bijna de helft van de respondenten, 46 procent, vindt dat overheden meer ruimte moeten krijgen om strengere regels en wetten door te voeren om dergelijke problemen op te lossen.

Ruim zestig procent van de Nederlanders is zich bewust van het feit dat ze hun gedrag moeten aanpassen om mondiale problemen op te lossen. Echter 40 procent daarvan is bereid dingen te laten die slecht zijn voor de wereld. Slechts 11 procent heeft vertrouwen in het vermogen van de markt om veranderingen door te voeren. Iets meer vertrouwen (12 procent) is er in de wetenschap.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)