31

Nederlanders als beesten tekeer in Zuid-Afrika

Jagers zorgen voor nieuwe jachtrel: groep Nederlanders en Belgen van plan in een week tijd honderden dieren af te slachten

Krap twee maanden nadat Cecil de leeuw in Zimbabwe werd afgeschoten door een Amerikaanse tandarts, is er een nieuwe controverse rondom jacht op wilde dieren. Dit keer in de buurt van het Zuid-Afrikaanse dorp Alldays. Daar mag een groep van ruim twintig jagers een week lang dieren doodschieten tijdens een zogenaamde drijfjacht. De jagers? Allemaal Nederlanders en Belgen.

Dierenwelzijnsgroepen in Zuid-Afrika zijn er maandag niet in geslaagd de opening te voorkomen van een zogeheten drijfjacht: een vorm van “jagen” waarbij een groep dieren richting de jagers wordt gedreven, waarna zij de dieren zonder enige moeite kunnen afschieten. Meer dan twintig Nederlanders en Belgen nemen deel aan deze bloedsport bij Alldays, een dorp in de noordelijke provincie Limpopo.

Lokale inwoners worden ingehuurd om de dieren op te jagen door op metalen trommels te slaan. Aan de andere kant wachten de jagers op speciaal daarvoor gebouwde platforms, vanaf waar ze het jachtgebied kunnen overzien. De opgedreven dieren hebben geen enkele kans om aan de slachting die volgt te ontsnappen. Volgens Ainsley Hay van dierenrechtenvereniging National Council of SPCA’s kunnen de dode dieren daarna ook niet gebruikt worden als voedsel of als trofee ‘omdat ze zo vol kogels zitten’.

Dierenrechtenactivisten proberen de jacht via de rechter tegen te houden. Dat is in eerste instantie mislukt. De drijfjacht is een voor Zuid-Afrika onbekende vorm van jacht, er bestaan dan ook geen wetten tegen. 

‘Mijn mensen onderzoeken de zaak momenteel,’ zegt Solly Kgopong, hoofd van het departement milieu, toerisme en economische ontwikkeling van de provincie Limpopo. ‘We zijn ons er van bewust dat dit niet illegaal is, maar als departement moeten we wel actie ondernemen wanneer er onethische dingen gebeuren.’

Hermann Meyeridricks, president van de Zuid-Afrikaanse vereniging voor beroepsjagers zegt ondertussen over niet genoeg informatie te beschikken voor een commentaar. Wel zegt hij: ‘Er is een media-hetze gaande tegen het jagen op wild, maar wij weten niet genoeg over deze specifieke vorm van jagen die al eeuwen gangbaar is in Europa.’

De Zuid-Afrikaanse dierenrechtenorganisatie Ban Animal Trading houdt de slachtpartij nauwlettend in de gaten. Ze publiceert zelfs foto’s van de jagers op haar Facebookpagina. Ook is er inmiddels een petitie geopend.

cc-beeld: National Council of SPCA’s

Geef een reactie

Laatste reacties (31)