Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders bang voor Oost-Europeanen

  •  
30-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Flickr_Pool_Zoetnet_300.jpg
Twee derde van de Nederlanders denkt negatief over de komst van Bulgaren en Roemenen
Nederland denkt negatief over Oost-Europeanen die hier willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst. Dat blijkt uit een kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De Volkskrant citeert maandagochtend uit het kwartaalbericht van het SCP :
Twee derde van de Nederlanders vindt dat er te veel Oost-Europeanen naar Nederland komen; 58 procent vindt dat de migranten misbruik maken van uitkeringen en 47 procent vindt dat ze banen afpakken van Nederlanders.
Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Vooral lageropgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit Oost-Europa.
Uitgebuit De Oost-Europeanen worden uitgebuit, vindt 60 procent van de respondenten, en daar moet de overheid tegen optreden. Niet omdat ze uitbuiting afkeurenswaardig vinden, maar omdat uitbuiting in de vorm van onderbetaling leidt tot oneerlijke concurrentie.
De helft van de ondervraagden is het eens met de uitspraak dat migranten uit Oost-Europa harde werkers zijn. Dat geldt met name voor Polen; Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld.
Verwesterd De NOS meldde zondag dat Polen bij werkgevers niet meer zo populair zijn. In bijvoorbeeld de tuinbouw wordt de voorkeur al aan een Roemeen gegeven, want die is niet te beroerd om hier en daar een uurtje langer te werken. Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren in Nederland werken. Een paar honderd Roemenen, die ook een Hongaars paspoort hebben, mogen hier al werken.
Foto voorpagina: Zoetnet

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.