9

Nederlanders blijven geven aan goede doel, Belgen niet

In 2011 30 miljoen euro meer gedoneerd aan goede doelen ... Belgen stuk minder gul geworden de afgelopen jaren

Ondanks de crisis blijven Nederlanders geven aan goede doelen, meldt BNR. Sterker nog, in 2011 is 30 miljoen euro meer gedoneerd dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie van goede doelen, de VFI. De Belgen, die de Nederlanders graag voor gierigaards uitmaken, zijn de afgelopen jaren wel een stuk minder gul geworden.

“Iedereen denkt dat bij een crisis huishoudens beduidend minder gaan geven, maar uit onze cijfers – van het onderzoek ‘geven in Nederland‘ – blijkt duidelijk dat er toch een soort vaste stroom van geld is naar de goede doelen. Er is dus geen duidelijk crisiseffect”, legt Theo Schuyt, hoogleraar Filantropie aan de Vrije Universiteit, in een gesprek op BNR toe: 

Het is een beetje betrokkenheidsgeld. De geefbereidheid is in Nederland toch altijd groot. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij zo’n initiatief als Alpe D’HuZes (foto voorpagina), waar toch veel geld wordt opgehaald.
Er is veel armoede in Nederland, maar nog steeds is het land heel rijk. Ik merk dat veel particulieren – die wat extra hebben – best willen bijdragen aan fondsen die bijvoorbeeld het onderwijs begunstigen.

In België wordt een heel andere trend gesignaleerd. Eenderde van de mensen is nog maar donateur, tegen 60 procent in 2007, meldt De Morgen. Wie geld geeft, geeft wel meer dan vroeger, weet De Standaard.
Volgens het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) leidt de aanhoudende crisissfeer ertoe dat men zich meer richt op de eigen omgeving en minder bekommerd is om het “leed van veraf”. De groep Belgen die vindt dat het budget voor ontwikkelingshulp verkleind moet worden is ook groter geworden: 44 procent nu tegen 28 procent in 2010.

BNR/VFI/De Morgen/De Standaard

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)