61

Nederlanders eten minder dode dieren

Automatische vleesconsumptie minder populair, onduidelijk waarom ... Vleesindustrie: komt omdat er ook minder files zijn

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt drie dagen per week geen vlees te eten. Dat is het resultaat van een webenquête die is uitgevoerd in opdracht het Voedingscentrum. Vijf jaar geleden beweerde 40 procent van de ondervraagden soms geen vlees te eten, nu is dat 55 procent. De vleesindustrie erkent dat de vleesconsumptie licht is gedaald.

Curious cowsNiet alle mindering in vleesconsumptie betekent ook echt een afname in de cultuur van het eten van dieren. Een deel van de vleesminderaars stapt over op andere dieren, zoals vissen. Een ander deel is flexitariër geworden en vindt het niet erg om een maaltijd zonder dode dieren te eten.

De onderzoekers koppelen de mindering aan het groeiend bewustzijn onder consumenten ten aanzien van duurzaamheid. Het is reeds lang bekend dat de mateloze vleesconsumptie een groot wissel trekt op het eco-systeem. Probleem bij enquêtes is overigens dat de antwoorden veelal sociaal wenselijk zijn en onderzoekers niet controleren of de ondervraagden ook echt doen wat ze zeggen. Zo beweren de ondervraagden ook dat ze weinig eten weggooien (400 gram per week). Uit ander – empirisch – onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat het in werkelijkheid ruim twee keer zoveel is: 900 gram.

De vleesindustrie erkent wel dat er sprake is van van ‘een lichte mindering’ in de vleesconsumptie maar bestrijdt, zoals te verwachten valt, met kracht dat die veroorzaakt wordt door groeiend milieubewustzijn onder burgers. Het automatisme om vlees te eten is slechts tijdelijk buiten werking gesteld, menen de vleesverkopers. Een woordvoerder verklaart tegenover de NOS met een typische spin-logica:

Bepaalde organisaties willen ons doen geloven dat consumenten bewust minder vlees eten, maar dat is niet zo. Door de crisis kochten mensen gewoon minder vlees of goedkoper vlees. We zullen zien of de verkoop weer aantrekt, nu het met de economie iets beter gaat. D’r zijn immers ook weer meer files doordat de economie weer groeit.

Met de crisis doelt de woordvoerder overigens op de economische crisis, niet op de milieucrisis.

cc-foto: Micolo J

Geef een reactie

Laatste reacties (61)