58

Nederlanders genieten beste zorg van Europa

Nederland scoort 898 van de mogelijke 1.000 punten, een record in de Euro Health Consumer Index

Hoewel de zorghervormingen bepaald niet door iedereen met gejuich worden ontvangen, is de Nederlandse gezondheidszorg opnieuw als beste van Europa uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP), met een score van 898 van de mogelijke 1.000 punten. Een record.

Zwiterserland volgt op een tweede plaats, nipt voor Noorwegen met 851 punten. Onderzoeksleider Arne Björnberg:

Eerst zijn daar de Nederlanders, dan niets en daarna pas Zwitserland en zeven andere landen die boven de 800 punten scoren.

Het HCP is lovend over de zorghervormingen, het instituut stelt in haar rapport:

Sinds de grote hervorming in het zorgverzekeringsstelsel in 2006 blijven de Nederlandse prestaties zich ieder jaar verbeteren. Iedere overheid zou zich in het Nederlandse succesverhaal moeten verdiepen en de kunst van verbetering moeten afkijken. Onder meer goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van consumenten liggen aan de basis van het succes. Al deze componenten verdienen te worden bestudeerd en zijn zeker de moeite waard om gekopieerd te worden.” 

Natuurlijk valt er ook volgens de denktank nog wel wat te verbeteren in Nederland. Zo blijft de behandeling van kanker achter bij andere gebieden. Ook lijken de lange wachtlijsten overlevingskansen te beïnvloeden, aldus Björnberg. Een ander zwak punt is preventie, een vrij rookbeleid en een gebrek aan lichaamsbeweging op scholen. Volgens HCP zouden grote verzekeringsmaatschappijen een gezondere levensstijl beter moeten promoten.

Minister Edith Schippers is uiteraard in haar nopjes met het rapport en vindt dat iedereen in de zorg een groot compliment verdien: 

De laatste maanden is er enorm veel te doen geweest over het zorgsysteem in Nederland. Het is juist dit systeem, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen op kwaliteit en prijs, dat de Nederlandse zorg volgens de Europese patiënten al jaren op rij tot de beste in Europa maakt.”

Directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF is blij met de hoogste positie van Nederland, maar ziet “geen enkele reden om achterover te leunen”. Volgens Wind zijn er genoeg  terreinen waarop de Nederlandse gezondheidszorg verbetering behoeft, zoals de grote verschillen per regio in het aantal behandelingen van dezelfde ziekte.

Cc-foto: ministers Koenders van Buitenlandse Zaken tussen de ‘zusters’ van OxfamNovib

Geef een reactie

Laatste reacties (58)