20

Nederlanders in de bierbus naar Duitsland

Biertoerisme bezorgt Nederlandse bierbrouwers hoofdpijn ... Ondernemers in grenssteden zetten pendelbussen in

De recente prijsstijgingen van alcohol door het verhogen van de accijnzen leidt tot biertoerisme in Duitsland. Het bier in Duitsland is gemiddeld zo’n drie euro goedkoper. Vooral ondernemers in de grenssteden als Groningen, Arnhem, Nijmegen, Venlo, Roermond en Maastricht spelen er op in en zetten pendelbussen in.

De accijnzen op alcohol zijn per 1 januari met ongeveer 13 procent verhoogd. Daarop kwam ook nog eens de btw verhoging van 19 naar 21 procent. Daardoor is de belastingdruk op het bier in Nederland vier keer hoger dan in Duitsland.

In Die Presse reageerde Cees Jan Adema van de Nederlandse Vereniging van Brouwers.

Het verschil heeft grote gevolgen voor ons. Het bezorgd ons hoofdpijn.

Ook Gulpener liet onlangs weten een toename te vrezen van klanten die hun bier in Duitse of Belgische supermarkten gaan halen vanwege de accijnsverhogingen.

De Duitsers betalen slechts een derde van wat wij betalen. Misschien dat de accijnsverhoging geldt voor de Nederlandse gebieden aan zee, maar wij krijgen hier de serieuze klappen. Het is echt een bedreiging.

Slimme ondernemers in de grenssteden van Nederland spelen in op de ontwikkeling. Zo zijn er inmiddels georganiseerde busreizen voor biershoppers. In het weekend rijden zelfs ‘disco pendelbussen’, want ook in de Duitse bars en disco’s is het bier veel goedkoper dan in de Nederlandse horeca. Duitse supermarkten en slijterijen die net over de Nederlandse grens liggen profiteren van de stormloop. Zij trekken zelfs Nederlands personeel aan om hun ‘buren’ goed van dienst te zijn.

Die Presse: Niederlande: Im ‘Bierbus’ nach Deutschland

Biernet: Gulpener is bang voor bier-toerisme

cc-foto: quinet

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)