23

Nederlanders ‘naïef’ over afluisterpraktijken

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer laakt 'ik heb niets te verbergen'-houding

De Nationale ombudsman laakt de “naïeve houding” van Nederlanders op het gebied van spionage. Dat zei Alex Brenninkmeijer zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Eerder werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA eind vorig jaar in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes en sms’jes aftapte. Brenninkmeijer hierover in Kamerbreed:

“Ik vind het jammer dat we in Nederland vaak een houding hebben van ‘ik heb niets te verbergen, als er maar boeven gevangen worden, dan kan het me niet schelen dat alles openbaar is’. Dat vind ik heel ver gaan, omdat het natuurlijk ook om andere dingen gaat dan boeven vangen.

Als voorbeeld noemde Brenninkmeijer bedrijfsgeheimen die door spionage ontdekt kunnen worden en zo het bedrijfsleven kunnen schaden. De ombudsman vindt dat de politiek onderzoek moet dien naar een mogelijke “waarborg” die de “virtuele identiteit” van burgers kan beschermen.

Brenninkmeijer:

Telefoonverkeer is eigenlijk heilig. Briefgeheim staat in de grondwet. Voor telefoonverkeer geldt dat in principe ook, maar dat wordt nu op grote schaal geschonden. Het enige ‘voordeel’ van de huidige situatie is dat er zó veel wordt afgetapt ‘dat je je niet kunt voorstellen dat iemand nu naar jou gaat luisteren

Kamerbreed: Ombudsman: Nederlanders naïef over spionage

Geef een reactie

Laatste reacties (23)