37

Nederlanders schamen zich voor de ‘doggybag’

Jaarlijks gooien restaurants 51.000 kilo voedsel weg ... 70 procent zou restjes wel willen meenemen, maar schaamt zich voor de 'doggybag'

Nederlanders schamen zich te vragen om een ‘doggybag’ om de restjes uit het restaurant mee te nemen. Daardoor verdwijnt jaarlijks 51.000 kilo voedsel in de prullenbak. Lisanne Addink, bedenker van de Foodiebag, hoopt daar verandering in te brengen met een special ‘clip’ die je om de rand van je bord kunt klemmen. Met dat gebaar geef je aan de restjes op je bord te willen meenemen.

Uit onderzoek van Abbink blijkt dat 70 procent van de gasten in restaurants de restjes graag zouden willen meenemen, maar de meeste mensen schamen zich om de ober te vragen om een ‘doggybag’.

Uit onderzoek dat we hebben gedaan blijkt dat schaamte de belangrijkste drijfveer is om overgebleven eten niet mee naar huis te vragen. Dat geldt zowel voor de eter als voor de ober. Voor het restaurantpersoneel is het ook lastig: ze zien dat je je bord niet hebt leeggegeten, maar wat is daar de reden van? Misschien vond de klant het wel niet lekker”, vertelt ze aan BNR-Nieuwsradio.

Door de clip is volgens Abbink een ‘subtielere’ manier om aan te geven dat je de restjes ingepakt wil meenemen. Ze startte een half jaar geleden met het initiatief waar momenteel zo’n tien restaurants aan meedoen.

Het is nog niet heel makkelijk. Het is een nieuw product en de horeca moet het nog leren kennen. Restaurants vinden het ook lastig, omdat niet duidelijk is wat klanten thuis met hun eten doen, en waar dus de aansprakelijkheid ligt.

BNR Nieuwsradio: Nieuw systeem moet schaamte doggybag wegnemen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)