Laatste update 16:22
37

Nederlanders spil in internationale campagne klimaatontkenners

Een nieuwe internationale campagne tegen klimaatmaatregelen wordt gecoördineerd door de Nederlandse Climate Intelligence Foundation (Clintel) van voormalig Shell-medewerker Guus Berkhout. Dat schrijft The Independent. Financier van Clintel is Quote 500-lid Niek Sandmann, die zijn rijkdom heeft vergaard met vastgoed, antieke Franse klokken en andere zaken.

De wereldwijde campagne krijgt steun van rechtse ‘denktanks’ als het Amerikaanse Cato Institute en de Britse Taxpayers’ Alliance. Zij maken zich op voor een grootschalige mediacampagne die erop gericht is om Europese plannen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen, in de wielen te rijden. Daartoe hebben zij een verklaring opgesteld waarin ze beweren dat er ‘geen bewijs’ is dat de uitstoot van CO2 een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde.

De verklaring, die zal worden aangeboden aan de EU en de Verenigde Naties, is inmiddels door 400 klimaatontkenners ondertekend. Via persconferenties in Den Haag, Brussel, Oslo en Rome zal de groep extra aandacht proberen te trekken.

Tegenover Desmog vergelijkt Geoffrey Supran van Harvard de ondertekenaars van de verklaring met een kind dat in de klas voortdurend schreeuwt: ‘Kijk naar mij! Kijk naar mij!’. “Ze zijn wanhopig op zoek naar aandacht.” Met hun verklaring hopen ze volgens Supran opnieuw twijfel te zaaien over klimaatverandering. “Met die boodschap vinden ze een welwillend oor bij rechtse media en blogs die met hen sympathiseren. Ook hopen ze naïeve journalisten te verleiden om ‘beide kanten’ van de klimaatdiscussie weer te geven.”

Cc-foto: Ralf Vetterle / Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (37)