Laatste update 17:59
59

Nederlanders steeds minder gul, geven minder uit aan goede doelen

Nederlanders geven steeds minder geld aan goede doelen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit. In 2015 is ruim 5,7 miljard euro aan goede doelen geschonken. Netto is dat meer dan twee jaar daarvoor, maar percentueel bekeken niet: in 1999 werd nog 0,96 procent van het bruto binnenlands product aan goede doelen geschonken, in 2015 is dat gedaald naar 0,77 procent. Het onderzoek heeft zich gericht op giften van huishoudens, nalatenschappen, fondsen, bedrijven en kansspelen.

Huishoudens en bedrijven zijn veruit de grootste gevers. Vooral kerk en levensbeschouwing worden door huishoudens van giften voorzien (747 miljoen euro) gevolgd door internationale hulp (484 miljoen euro) en gezondheid (393 miljoen).

De onderzoekers zijn verrast door de uitkomst, namelijk dat de vrijgevigheid in Nederland in algemene zin onder druk staat. “Het heeft ons verrast. Aan de ene kant: we geven in euro’s meer, maar als je kijkt naar de vrijgevigheid als deel van het inkomen, dan neemt die af”, aldus onderzoeker René Bekkers.

NRC: Nederlanders geven minder uit aan goede doelen

Geef een reactie

Laatste reacties (59)