Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders steeds minder gul, geven minder uit aan goede doelen

  •  
20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Aftrap landelijke actiedag GIRO555

© 2017-03-29 06:02:52 HILVERSUM - Het belpanel van Giro555 tijdens de Nationale Actiedag van Giro555 vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het publiek wordt

Nederlanders geven steeds minder geld aan goede doelen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit. In 2015 is ruim 5,7 miljard euro aan goede doelen geschonken. Netto is dat meer dan twee jaar daarvoor, maar percentueel bekeken niet: in 1999 werd nog 0,96 procent van het bruto binnenlands product aan goede doelen geschonken, in 2015 is dat gedaald naar 0,77 procent. Het onderzoek heeft zich gericht op giften van huishoudens, nalatenschappen, fondsen, bedrijven en kansspelen.
Huishoudens en bedrijven zijn veruit de grootste gevers. Vooral kerk en levensbeschouwing worden door huishoudens van giften voorzien (747 miljoen euro) gevolgd door internationale hulp (484 miljoen euro) en gezondheid (393 miljoen).
De onderzoekers zijn verrast door de uitkomst, namelijk dat de vrijgevigheid in Nederland in algemene zin onder druk staat. “Het heeft ons verrast. Aan de ene kant: we geven in euro’s meer, maar als je kijkt naar de vrijgevigheid als deel van het inkomen, dan neemt die af”, aldus onderzoeker René Bekkers.
NRC: Nederlanders geven minder uit aan goede doelen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.