147

Nederlanders vinden mensenrechten vooral belangrijk voor zichzelf

Massale steun voor universele mensenrechten in Nederland, maar als het om basisbehoeften voor asielzoekers, vrijheid van meningsuiting voor moslims of arbeidsrecht van zwangere vrouwen gaat krabbelen we ineens terug

Een grote meerderheid van Nederlanders zegt universele mensenrechten te steunen, maar zodra er concrete voorbeelden worden genoemd blijkt die steun ineens aan allerlei beperkingen onderhevig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

79 procent van de ondervraagden geeft aan dat mensen in Nederland in alle gevallen recht hebben op basisbehoeften als voldoende eten, dak boven het hoofd en gezondheidszorg. Op de vraag of asielzoekers hetzelfde recht hebben, antwoordde echter nog niet de helft bevestigend. 65 procent van de onderzochte Nederlanders beweert in alle gevallen tegen discriminatie te zijn, maar tegelijkertijd vindt slechts een derde van de respondenten dat werkgevers een vrouw niet mogen weigeren tijdens een sollicitatie omdat zij zwanger is. Een meerderheid claimt daarnaast dat er een absoluut recht is op vrijheid van meningsuiting: iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Maar dat geldt blijkbaar niet voor moslims, slechts een kwart vindt dat zij het recht hebben om op straat korans uit te delen.

Volgens Utrechtse onderzoeker Sabrina de Regt wordt is de discepantie voor een deel te verklaren door de neiging van mensen om sociaal wenselijk te reageren op algemeen geformuleerde rechten, maar speelt ook eigenbelang mee bij de antwoorden bij concrete voorbeelden:

Zo vinden PVV’ers dat Wilders meer rechten heeft dan moslims en zijn vrouwen gevoeliger voor vrouwenrechten dan mannen. Indien mensen zich vooral zorgen maken over mensenrechten als persoonlijk belang, dan kunnen rechten voor minderheden in de knel komen.

Trouw: Nederlandse steun voor mensenrechten is oppervlakkig
Cc-foto: Allie Holzman

Geef een reactie

Laatste reacties (147)