20

Nederlanders wassen handen veel te weinig

Slechte hygiëne vergroot onder meer kans op griep

Vandaag is het internationale Handenwasdag. Dat klinkt ludiek maar deze dag, die al voor de zestiende keer wordt gehouden en wordt ondersteund door de Verenigde Naties, is een bittere noodzaak. Nederlanders hebben vieze handen, concludeert het Nationaal Toilet Onderzoek.


“Volgens de internationale standaard dient iedereen zijn handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd te wassen met een minimum van 6 maal per dag en dit minimaal 20 seconden lang,” stellen de onderzoekers. In de praktijk wordt die norm bij lange na niet gehaald, blijkt uit onderzoek onder 1007 mensen.

De meeste Nederlanders hebben vieze handen omdat zij deze niet goed en te weinig wassen. Drie kwart wast zijn handen te weinig en als ze gewassen worden gebeurt dit ook nog eens veel te kort. Mannen wassen hun handen minder vaak dan vrouwen maar doen dit wel weer beter dan vrouwen. (…) 

Ruim de helft van alle mannen wast zijn handen hooguit drie maal per dag (12% zelfs helemaal niet of maar eenmaal per dag). Mannen lijken echter wel voor efficiëntie te kiezen want ze wassen hun handen wel langer dan vrouwen. Bijna de helft van alle vrouwen wassen hun handen 4-5 maal per dag, net onder het internationale minimum. 

De uitkomsten van het onderzoek zijn vooral ongunstig met de winterperiode in aantocht waarin griepgevallen vaker voorkomen. Doordat de verspreiding van virussen vooral via de handen razendsnel verloopt zal dit waarschijnlijk extra griepgevallen opleveren.

Het onderzoek bestond uit een enquete en daarbij worden nogal eens sociaal wenselijke antwoorden gegeven. In werkelijkheid zouden we dus nog wel eens veel viezer kunnen zijn. 

In bovenstaande video legt de Amerikaanse entertainer uit hoe je je handen moet wassen. Als je tijdens het wassen twee keer ‘Happy Birthday’ voor jezelf zingt dan ben je goed bezig. Maar dat liedje klinkt natuurlijk een beetje vreemd op het toilet. Dus komt Kimmel met een alternatief, gezongen door OneRepublic. 

Geef een reactie

Laatste reacties (20)