Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlands begrotingstekort 3,6 procent'

  •  
22-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
ANP-dijsselbloem_rehn_300.JPG
Update: Brussel soepeler met 3% norm voor Nederland ... Europese gemiddelde ligt op 2,8%
Het Nederlandse begrotingstekort blijft dit en komend jaar steken op 3,6 procent van het nationaal product. Ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses van de Europese Commissie die vandaag verschenen.
Dat meldt de Volkskrant. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden in 2013 komt uit op 2,8 procent. De grootste voorspelde tekorten zijn te vinden bij Griekenland (4,6), Ierland (7,3), Portugal (4,9) en Cyprus (4,5). Het beste presteren landen als Duitsland (0,2), Estland (0,4) en Luxemburg (0,9). Er is geen Europees land met een begrotingsoverschot.
8466751401_a1a1fed25d
De Europese Commissie verwacht dat het Nederlandse tekort de komende twee jaar ongewijzigd blijft. Eurocommissaris Olli Rehn zegt wel dat hij vindt dat Nederland op de goede weg is met zijn beleid van bezuinigen en hervormen.
Update 15:00
De NOS meldt:
Het ziet ernaar uit dat Nederland extra tijd krijgt om het begrotingstekort naar maximaal 3 procent te brengen. Dat valt op te maken uit uitspraken van eurocommissaris Rehn. (…)  Volgens Rehn komt de overschrijding van de 3-procentnorm door Nederland vooral door de nationalisatie van SNS Reaal.  De eurocommissaris heeft niet gezegd dat Nederland uitstel krijgt om het begrotingstekort tot de norm terug te brengen, maar Nederland voldoet aan de voorwaarden die hij stelt.  

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.