254

‘Nederlands begrotingstekort 3,6 procent’

Update: Brussel soepeler met 3% norm voor Nederland ... Europese gemiddelde ligt op 2,8%

Het Nederlandse begrotingstekort blijft dit en komend jaar steken op 3,6 procent van het nationaal product. Ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses van de Europese Commissie die vandaag verschenen.

Eurogroup 11.2.2012
Dat meldt de Volkskrant. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden in 2013 komt uit op 2,8 procent. De grootste voorspelde tekorten zijn te vinden bij Griekenland (4,6), Ierland (7,3), Portugal (4,9) en Cyprus (4,5). Het beste presteren landen als Duitsland (0,2), Estland (0,4) en Luxemburg (0,9). Er is geen Europees land met een begrotingsoverschot.

De Europese Commissie verwacht dat het Nederlandse tekort de komende twee jaar ongewijzigd blijft. Eurocommissaris Olli Rehn zegt wel dat hij vindt dat Nederland op de goede weg is met zijn beleid van bezuinigen en hervormen.

Update 15:00

De NOS meldt:

Het ziet ernaar uit dat Nederland extra tijd krijgt om het begrotingstekort naar maximaal 3 procent te brengen. Dat valt op te maken uit uitspraken van eurocommissaris Rehn. (…) Volgens Rehn komt de overschrijding van de 3-procentnorm door Nederland vooral door de nationalisatie van SNS Reaal. De eurocommissaris heeft niet gezegd dat Nederland uitstel krijgt om het begrotingstekort tot de norm terug te brengen, maar Nederland voldoet aan de voorwaarden die hij stelt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (254)