Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands-Indisch leger rekruteerde kindsoldaten

  •  
17-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
gun_01.jpg
De jongste oud-militair die zich meldde voor achterstallig salarisuitkering was 7 jaar tijdens oorlog
Het gebruiken van kindsoldaten is – zoals vaak verondersteld wordt – niet enkel voorbehouden aan niet-westerse landen. Het Koninklijk Nederlands-Indisch (KNIL) leger heeft namelijk kinderen op Java gerekruteerd om in de Tweede Wereldoorlog mee te vechten. Het ministerie gaat onderzoeken wie en hoeveel het er waren. Dat meldt de Telegraaf donderdag.
Staatssecretaris Martin van Rijn heeft achterstallig salarisuitkering toegezegd aan oud-militairen en ambtenaren van de KNIL. Het ministerie van Volksgezondheid is verrast door de leeftijd van sommigen die zich aangemeld hebben.
Een aantal van de oud-militairen zou onder de tien zijn geweest en de jongste was zeven toen hij gerekruteerd werd voor het leger. Het ministerie gaat onderzoek doen naar meerdere gevallen.
Ook het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) is verrast door de informatie. Tot op heden was alleen bekend dat jongeren vanaf 16 jaar gerekruteerd werden. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.