Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands megaschip mag in Australië vissen

  •  
13-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
schip300.jpg
Nederland stuurde eerder al een - te groot - schip naar Australië ... Activisten zijn kritisch
Toen het Nederlandse bedrijf Parlevliet & Van der Plas met een megaschip van 142 meter in Australië wilde vissen, staken actievoerders daar een stokje voor. Na protesten in zowel Nederland als Australië kondigde de toenmalige staatssecretaris een onderzoek aan om te achterhalen of de vrees van overbevissing gegrond was. Nu volgens nieuwe, conservatieve regering blijkt dat die angst niet terecht is, mag er een ander schip vanuit Nederland afreizen om alsnog in Australië te kunnen vissen.
De Australische staatssecretaris van Visserij Richard Colbeck zegt op basis van de onderzoeksresultaten dat de angst dat beschermde dieren zoals zeeleeuwen, tonijn en pinguïns honger zouden lijden doordat de voedselketen verstoord wordt, onterecht is.
Er is genoeg ander voedsel voor deze dieren.
Toch is er geen groen licht voor Parlevliet & Van der Plas om met het huidige schip aan de slag te gaan. Schepen mogen namelijk maximaal 130 meter lang zijn. Het schip is dus twaalf meter te lang. Er vaart daarom een ander schip naar Australië met een lengte van 95 meter. De vis zal op zee worden ingevroren om het in goede staat te behouden voor menselijke consumptie. De meeste vis zal naar West-Afrika gaan.
Australische activisten zijn ervan overtuigd dat het megaschip de vissen weg zal kapen van kleine vissers. Van der Plas is het daar niet mee eens.
Van deze visbestanden werd vorig jaar maar 15 ton opgevist.
Greenpeace heeft teleurgesteld gereageerd op het vertrek van het nieuwe (kleinere) schip naar Australië. Er volgen echter geen acties zoals twee jaar geleden, zegt een campagneleider.
Toen was er nauwelijks goed onderzoek naar de visbestanden, dat is er nu wel. Bovendien is dit schip een stuk kleiner dan twee jaar geleden.
Foto: still uit filmpje YouTube

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.