30

Nederlands onderzoeksteam bereikt crashsite MH17

Repatriëringsteam plaatst kamp op 100 kilometer van rampplek. Experts werken vanaf zondag op volle kracht

Een deel van het Nederlandse team dat met Australische experts de repatriëringsmissie op de rampplek moet voltooien is daar eindelijk aangekomen. Ze zullen onmiddellijk beginnen met de zoektocht naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen.

Minister Timmermans laat op Facebook weten blij te zijn dat het team eindelijk haar belangrijke, maar ook moeilijke taak kan volbrengen:

Onze mensen zijn nu, begeleid door de OVSE en samen met hun Australische collega’s, begonnen met hun even belangrijke als droevige taak op de crash site van MH17. Weet zeker dat ik namens u allen spreek als ik ze daarbij veel succes wens en ook de hoop uitspreek dat zij hun werk veilig kunnen blijven doen.”

Pieter-Jaap Aalbersberg die de leiding heeft, zegt tegen NOS dat gevonden stoffelijke overschotten direct worden geborgen en naar Charkov worden overgebracht. Het team is een strak gecoördineerde zoekactie begonnen die is ingedeeld in vakken. Voor ieder vak wordt het gebied uitgekamd en alle gevonden spullen worden verzameld in koelwagens.

Aalbersberg verwacht dat het team vanaf zondag op volle kracht kan werfen omdat dan alles experts in het gebied zijn aangekomen. Ze onderzoekers slapen vanaf nu in Artjomovsk, zo’n 100 kilometer ten noorden van het rampgebied. Deze nieuwe basis moet voorkomen dat de ploeg nog meer vertraging oploopt. De andere route via Donetsk is te gevaarlijk. Vlakbij de crashsite kwamen vannacht nog zeker tien Oekraïense militairen om, schreef Trouw vanochtend. Via Donetsk is het gebied lastig te bereiken door gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten.

Sancties
Inmiddels zijn de Russische autoriteiten ook doordrongen geraakt van de westerse sancties na aanleiding van het neerschieten van de Boeing met een raket van Russische makelij. De Russische krant Nezavisimaja Gazeta schrijft dat ze ‘paniekerig’ op de acties reageren. Tegen de Russische media vertellen functionarissen dat de sancties niet voelbaar zullen zijn, maar wel hun effect zouden kunnen op bepaalde bedrijfstakken. De Morgen schrijft dat deze gevolgen dan vooral gestimuleerd zullen worden door de paniekerige tegenacties van Rusland waarvan de fundamentele doorwerking niet is doordacht.

NOS: Experts op rampplek aangekomen

Geef een reactie

Laatste reacties (30)