46

Nederlands ontwerpbureau shockeert Engeland

Houten raketwerpers als speelgoed 'ongepast'... Wapen werd in het verleden veelvuldig door Sovjets ingezet

Het Nederlandse ontwerpbureau Kids on Roof heeft in Londen voor flink wat verontwaardiging gezorgd. Het bureau ontwierp een houten speelgoedversie van raketwerper ‘Katyusha’. Het wapen is in het verleden veelvuldig ingezet door de Sovjets. In 2006 werd het door Hezbollah gebruikt om raketten Israël in te schieten en vorig jaar werd het nog in Libië gebruikt. Het luxe warenhuis Liberty verkocht het speelgoed in drie verschillende kleuren: baby roze, geel of houtkleurig.

De slogan van Kids on Roof is ‘voor creatieve en speelse kinderen en volwassenen’. Volgens de ontwerpers is het speelgoed niet ontworpen om te shockeren, maar kinderen vredevol oorlogje te laten spelen, zoals ze dat al eeuwen doen en zullen doen.

Jo Swinson, parlementair assistent van Nick Clegg, is geshockeerd door de verkoop. In een reactie laat hij weten:

Liberty kan verkopen wat het wil, maar ik denk dat dit bizar is […] Terwijl jonge kinderen in conflictgebieden over de hele wereld worden gedood en verminkt door raketwerpers, lijkt het nogal smakeloos om een opgeschoonde roze versie ervan op de markt te brengen voor jonge kinderen in ons land.”

Online zijn de reacties gemengd. Van “ik word er misselijk van”, “krijgen we dan ook poppen met vreselijke verwondingen?” tot “ik ken geen kleine jongen die geen speelpistool heeft, en anders improviseren ze wel met stokken en kartonnen kokers”.

Een woordvoerder van Liberty heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de verkoop van het product, dat zowel online als in de winkel uitverkocht is.

Wat vind jij? Gaat een houten raketwerper te ver? Of is het gebruik ervan, zoals de makers van het speelgoed betogen, slechts een onschuldige vorm van ‘oorlogje spelen’?

The Independent: The must-have rocket launcher for toddlers

Geef een reactie

Laatste reacties (46)