10

Nederlands paspoort krijgt Big Brother Award voor privacyschending

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken krijgt prijs voor 'gevaarlijk gebrek aan nuance in privacydebat'

De nieuwe paspoortwet met de vingerafdrukbank is de grootste privacyschending van het afgelopen jaar. Zo bleek alvast vanavond tijdens de uitreiking van Big Brother Awards.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken haalde zowel de publieksprijs als de prijs voor de overheid binnen. Reden voor de prijzen is dat Nederland met de centrale opslag van vingeradrukken veel verder gaat dan andere Europese landen.
De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje te Horst kreeg de persoonsprijs vanwege ‘haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat’.

De prijs werd vrijdagavond uitgereikt in de Balie en was georganiseerd door het Amsterdamse debatcentrum en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Actualteitenprogramma Nova deed verslag.

Twaalf personen, overheidsinstanties en bedrijven stonden op de lijst van genomineerden die de afgelopen tijd het grofst de privacy hebben geschonden. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) was genomineerd om

‘haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat’, minister Ab Klink (Volksgezondheid) ‘vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het Elektronisch Patiëntendossier’.

Supermarkt Albert Heijn verdiende een plekje op de lijst voor ‘zijn test met een biometrische databank voor koopjesdoeleinden’ en T-Mobile en Vodafone ‘voor het onverplicht doorsluizen van smsjes naar opsporingsdiensten’.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)