127

Nederlands slachtoffer Kenia was Eindhovense Elif Yavuz (33)

Update Kenia: 69 doden ... Nederlandse vrouw onder slachtoffers ... Onbekend aantal gijzelaars nog altijd niet bevrijd ... Al-Shabaab claimt aanslag ... Keniaanse politie levert urenlang slag met terroristen

In een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft zaterdag een schietpartij plaatsgevonden. Volgens het Rode Kruis zijn 22 doden gevallen. De hulporganisatie gaat ervan uit dat er nog meer doden zijn. Ook zijn er talloze gewonden. Wie er achter de schietpartij zit, is nog niet met zekerheid te zeggen. De Keniaanse politie behandelt de zaak toch als een terreuraanslag.


Updates onderaan artikel

Kenia heeft inmiddels het leger naar het winkelcentrum gestuurd. Volgens een tv-zender worden er in het winkelcentrum ook mensen gegijzeld. Zo’n tien gemaskerde en zwaarbewapende mannen zouden de aanval uitvoeren.

Eerder heeft de Somalische terreurgroep al-Shabab gedreigd een aanslag te plegen op het winkelcentrum Westgate. De NOS schrijft over de aanslag:

Ooggetuigen en bewakers stellen dat de aanvallers met AK47’s in het wilde weg om zich heen schoten. In het winkelcentrum Westgate brak paniek uit, mensen sloegen op de vlucht. Eén van de gewapende mannen zei voor de aanval dat moslims moesten vertrekken, aldus een ooggetuige. Niet-moslims vormden volgens hem het doelwit.

Het winkelcentrum wordt doorgaans alleen bezocht door expats en rijke Kenianen. Het is zwaar beveiligd. De politie zegt de situatie onder controle te hebben. Ook roept de politie op om geen foto’s te twitteren om de operatie niet in gevaar te brengen. Er rennen nog steeds tientallen mensen het winkelcentrum uit. Gewonde kinderen worden in winkelwagens naar buiten gereden.

RTL Nieuws houdt een live blog bij.

Update 19.00

Eén van de schutters is inmiddels gearresteerd. Dat meldt persbureau AFP. Het leger zou de situatie nu onder controle hebben.

Update 20.40
De islamitische terreurbeweging al-Shabaab heeft de terroristische aanslag in Nairobi geclaimd. Tegenover de Arabische televisiezender heeft de groepering verklaard achter de aanslag te zitten.
De Keniaanse overheid heeft eerder laten weten dat de situatie in het winkelcentrum onder controle is. Eén van de verdachten is vanmiddag gearresteerd. De overige schutters zouden in het winkelcentrum zijn geïsoleerd.

Volgens het Rode Kruis zijn inmiddels dertig mensen om het leven gekomen en zijn zestig mensen gewond geraakt. Een overheidswoordvoerder houdt het op 11 doden en veertig gewonden.

Zondag 12:15
De terroristen houden een nog een onbekend aantal gijzelaars vast, inmiddels zijn er 59 doden geteld en 170 gewonden, meldt de Volkskrant:

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei dat de veiligheidstroepen bezig zijn met een ‘delicate operatie’ waarvan de hoogste prioriteit is om de levens van de mensen die worden vastgehouden te beschermen.

Onder de dodelijke slachtoffers zouden ook familieleden van Kenyatta zijn en de bekende Ghanese dichter Kofi Awoonor.

De NOS meldt over al-Shabaab:

De terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De beweging probeert in Somalië met geweld een streng islamitisch bewind te vestigen. Daarbij wordt gevochten tegen Keniaanse militairen van de Afrikaanse vredesmacht die in Somalië actief is. Al-Shabaab heeft banden met al-Qaida. (…) Al-Shabaab verklaarde zich via Twitter verantwoordelijk. “We hebben lang oorlog gevoerd tegen de Kenianen in ons eigen land, nu verplaatsen we het strijdtoneel naar hun land #Westgate”, zo luidde een van de berichten. Kort erna haalde Twitter het account van al-Shabaab uit de lucht.

Time legt de achtergronden rond al-Shabaab uit en wijst op de overeenkomsten met de aanslag uit 2008 van Pakistaanse extremisten in de Indiase stad Mumbai. De EU heeft de regering van Kenia hulp aangeboden in de strijd tegen de terroristen.

Update 22:25

Onder de doden is een Nederlandse vrouw van 33. Ook haar Australische partner kwam om. Zeven andere Nederlanders slaagden er in weg te komen. De terroristen, het zou om 10 tot 15 aanvallers gaan, houden nog steeds een onbekend aantal mensen gevangen. Het aantal doden is opgelopen tot 68.

Update maandag 11.00
In Kenia zou een 38-jarige Nederlandse man zijn gearresteerd in verband met de terreuraanval op een winkelcentrum in Nairobi. Dit meldt RTL Nieuws maandag. De man zou zijn gearresteerd op het vliegveld van Nairobi. RTL: 

Het twitteraccount van terreurbeweging al-Shabaab meldde het bericht. Het zou gaan om Mohamed Hussein Ahmed. De Nederlandse autoriteiten onderzoeken of de man inderdaad van Nederlandse afkomst is.

Oud-SP-Kamerlid Ewout Irrgang, momenteel werkzaam in Tanzania, twittert een foto waarop te zien in hoe zwarte rook opstijgt uit het winkelcentrum:

Gijzelaars niet bevrijd
De gijzelaars zijn nog niet bevrijd. Dat heeft een welingelichte bron tegen het persbureau AP gezegd. Een woordvoerder van het Keniaanse leger zei zondagavond dat de ‘meeste’ gijzelaars gered waren. De bron sprak dat tegen.

Al-Shabab heeft gedreigd de gijzelaars te doden als de autoriteiten besluiten hen met geweld te bevrijden. Om hoeveel gijzelaars het gaat, is niet duidelijk. Het Rode Kruis heeft melding gemaakt van 49 vermisten.

Identiteit Nederlands slachtoffer bekend
De Nederlandse vrouw die bij het bloedbad om het leven is gekomen is de 33-jarige Elif Yavuz uit Eindhoven. Dat meldt Omroep Brabant. Ze was hoogzwanger. “Waar iedereen zo na uit keek is compleet weg en veranderd in een nachtmerrie”, laat haar broer weten op Facebook.

Yavuz studeerde enkele jaren geleden als politicologe af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na haar studie in Nijmegen vertrok Yavuz naar de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Ze heeft gewerkt bij de Wereldbank en werkte sinds kort met haar Australische partner aan een malariaprogramma in Kenia. Haar partner, de 33-jarige architeit Ross Langdon uit Tasmanië, kwam ook om bij de aanslag. Hij heeft gratis een aids-ziekenhuis in Kenia ontworpen. Vorig jaar gaf hij in Polen een speech over duurzame architectuur.

De foto waarop Yavuz te zien is met voormalig Amerikaans president Bill Clinton staat op haar Facebookpagina. (De Facebook-pagina is inmiddels offline.) Een vriend van het stel heeft een aangrijpend in memoriam geschreven.

Update 16.30

De operatie van het Keniaanse leger tegen de terroristen is bijna afgerond. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Ole Lenku. Twee terroristen zijn maandag gedood, meldt de Volkskrant. Zaterdag, toen de aanval begon, stierf een van terroristen al kort na zijn aanhouding.

In het winkelcentrum worden naar verluidt nog altijd mensen gegijzeld. Over het aantal gijzelaars bestaat onduidelijkheid.

Over de gijzelnemers zegt de Amerikaanse zender CNN op gezag van bronnen binnen de terreurbeweging al-Shabab dat zich onder hen drie Amerikanen, twee Somaliërs, een Canadees, een Fin, een Keniaan en een Brit bevinden.

Bij de aanslag op het winkelcentrum zijn tot nu toe 68 doden geteld, onder wie de Nederlandse Elif Yavuz.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)