11

Nederlands TNT op 3 in Top 100 ‘duurzaamste bedrijven ter wereld’

Unilever op 7, Philips 17 en Shell 20 ... veel Europese bedrijven duurzaam ...  Google valt buiten de boot

De Amerikaanse gigant General Electric is de duurzaamste multionational ter wereld maar Europese bedrijven zijn het best vertegenwoordigd in de Top 100 duurzaamste ondernemingen. De lijst is opgesteld door het Canadese businessmagazine Corporate Knights dat volgens eigen zeggen streeft naar ‘clean capitalism’.


De lijst werd gepresenteerd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. ‘Corporate Knights Global 100 Most Sustainable Corporations in the World’ probeert het vaak vaag gebruikte begrip ‘duurzaamheid’ concreet te maken. Drieduizend beursgenoteerde internationale bedrijven werden langs de meetlat gelegd op basis van 11 criteria.  Zo moeten bedrijven zuinig omspringen met grondstoffen. Ook werd er gekeken naar de salarisverhoudingen tussen de top en de gemiddelde werknemer. Dat laatste verklaart de aanwezigheid van veel Europese bedrijven omdat de bonuscultuur hier niet zo uitbundig is als in bijvoorbeeld de VS.

Een bedrijf als Google, dat zichzelf als duurzaam afficheert, viel buiten de Top 100 vanwege de meegaande houding ten opzichte van het regime in China (afgelopen maand overigens ter discussie gesteld) en vanwege zorgen over het privacybeleid.

De lijst is ook te raadplegen op de site van het Amerikaanse zakenblad Forbes, compleet met foto-overzicht van de top 10.

Lees ook bij Trouw over nieuw kantoor TNT: Duurzaam is méér dan energiezuinig

cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (11)