Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands vlees: consumeren op eigen risico

  •  
26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
worsten300
Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt consument, laakt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Carnivoren opgelet! Het vlees in de Nederlandse schappen, is niet veilig. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Risico’s in de vleesketen’, dat vandaag werd gepubliceerd. Volgens de onderzoeksraad slagen bedrijfsleven en overheid er niet in de voedselveiligheid voor consumenten te waarborgen, omdat economische afwegingen voorrang krijgen.
Het rapport meldt dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk. Ook zou er veel fraude met vlees worden gepleegd. Zo kan een partij vlees op papier plotseling van samenstelling veranderen en komt het zelfs voor dat afvalvlees wordt ‘omgekat’ naar vlees voor menselijke consumptie.
De onderzoeksraad haalt ook hard uit naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verwijtbaar faalt in haar toezichthoudende taken. Voortdurende reorganisaties en bezuinigingen zouden daaraan ten grondslag liggen. Ook beschikt de instantie over onvoldoende middelen om effectief en gezaghebbend op te kunnen treden in de vleesketen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.