22

Nederlandse advocaat veroordeeld in Rusland-onderzoek naar Trump

De Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen wegens liegen tegen de FBI in het onderzoek naar banden tussen Donald Trump en Rusland. Behalve de gevangenisstraf moet Van der Zwaan ook een boete van 20.000 dollar betalen, omgerekend ruim 16.000 euro.

Van der Zwaan is de schoonzoon van de Russische miljardair German Khan en werkt als advocaat vanuit Londen. Vorig jaar werd hij ontslagen door de advocatenfirma waar hij in dienst was. In 2012 hielp Van der Zwaan de Oekraïense regering namens die firma bij het opstellen van een rapport waarin de veroordeling van voormalig premier Timosjenko verdedigd werd. Gedurende diezelfde periode was voormalig campagneleider van Trump Paul Manafort werkzaam als lobbyist voor de Oekraïense regering. Manafort was op zijn beurt weer zakenpartner van Rick Gates, een andere latere campagnemedewerker van Donald Trump, met wie Van der Zwaan nauw samenwerkte.

De advocaat legde tijdens het onderzoek een valse verklaring af over zijn werkzaamheden voor de regering van Oekraïne, en zijn contacten met Rick Gates en een “persoon A”, die volgens het onderzoek een Russische voormalige inlichtingenofficier is. Ook die laatste zou in dienst zijn geweest van het lobbybedrijf van Manafort. Tijdens het onderzoek werd Van der Zwaan onder meer gevraagd om emails en andere correspondentie te overhandigen waaruit de banden met Gates en persoon A bleken. Van der Zwaan zou die mails echter moedwillig hebben verwijderd. In februari van dit jaar bekende Van der Zwaan al schuld in ruil voor strafvermindering.

Van der Zwaan was de negentiende persoon die werd aangeklaagd in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Hij is de eerste die ook daadwerkelijk veroordeeld wordt.

Bron: BBC / Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (22)