174

‘Nederlandse ambassades zetten zich schrap voor spotprentactie Wilders’

De ambassadeurs is gevraagd om te benadrukken dat de actie van Wilders die van een parlementariër is en niet van de Nederlandse regering

Wilders wil vanaf 20 juni Mohammedcartoons op televisie gaan tonen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 140 ambassades ingelicht over de aankomende spotprentactie van PVV-leider Geert Wilders. De hoop is dat op die manier gewelddadige protestacties in islamitische landen kunnen worden voorkomen waardoor die de veiligheid van Nederlanders in gevaar brengt Of dat bedrijven omzet verliezen door boycots, dat meldt de Volkskrant op basis van diplomatieke bronnen.

Volgens de Volkskrant is dit een standaardprocedure die wordt uitgevoerd door het kabinet om diplomatieke posten te informeren over gebeurtenissen die potentieel groot nieuws worden in het buitenland.

Zendtijd voor politieke partijen

PVV-leider Wilders wil op 20, 24 juni en 3 juli zijn zendtijd voor politieke partijen gebruiken om spotprenten over Mohammed te tonen die begin mei op een tekenwedstrijd in Texas zijn gemaakt. Het plan van Wilders heeft tot nu voor weinig beroering gezorgd. Er zijn geen bedreigingen bij ambassades binnengekomen. Op sociale media blijven reacties uit, ook nadat de Arabische zender Al Jazeera vorige week al had gemeld dat Wilders de cartoons wil tonen.

Ook in Nederland roeren moslimorganisaties zich nauwelijks. Als verklaring zegt onder anderen Yassin Elforkani, woordvoerder van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) hierover in de Volkskrant:

Moslims door de jaren heen ‘gewend zijn geraakt aan provocaties van Wilders.” 

De Volkskrant: Ambassades voorbereid op cartoonactie van Wilders
AD.nl: ‘140 ambassades voorbereid op spotprentactie Wilders’

Geef een reactie

Laatste reacties (174)