78

Nederlandse arrogantie jegens Turkije kost miljarden

IMF: Turkse economie volgend jaar groter dan de Nederlandse

Terwijl de Europese markt in een recessie zit, trekt Turkije juist investeerders aan die Europa links laten liggen. Uit onderzoek van ING blijkt dat Nederland 4 miljard aan kansen laat liggen in de handel met Turkije. Nederlandse ondernemers zouden geen goed beeld hebben van Turkije. Ze denken vaak onterecht dat het een lastig land is om zaken mee te doen.

Vandaag ontvangt koningin Beatrix de Turkse president Abdullah Gül bij het Koninklijk Paleis op de Dam. Gül bezoekt Nederland om te vieren dat Nederland en Turkije 400 jaar betrekkingen met elkaar onderhouden. Vanmiddag heeft de Turkse president ook een ontmoeting met het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven. 

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de Turkse economie Nederland in 2014 heeft ingehaald, gerekend naar het bruto binnenlands product. Vooral de Turkse industrie heeft de afgelopen tien jaar een opmars gemaakt en vormt nu een bedreiging voor de Europese werkgelegenheid. Terwijl dEuropese lidstaten grote begrotingstekorten moeten compenseren, zit Turkije, die de overheidsfinanciën keurig op orde heeft, in een hogere versnelling. 

NRC-correspondent in Turkije Bram Vermeulen schrijft hoe Nederland een krampachtig wantrouwen toont. 

“Nederland kruipt steeds dieper in zijn grot om te schuilen voor de gevolgen van globalisering, migratie en economische crisis. Zuinigheid is het nieuwe elan. Turkije, sinds de val van het Ottomaanse Rijk diep in zichzelf gekeerd, heeft de luiken voor de wereld wagenwijd opengezet.”NRC: ‘Nederland laat 4 miljard liggen’ – Turkse economie streeft ons voorbij

NRC: ‘Nederland laat 4 miljard liggen’ – Turkse economie streeft ons voorbij

cc-foto:Presidenciaecuador

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)