20

Nederlandse badeend leidt tot Chinese censuurgolf

Autoriteiten panisch over satire rond herdenking neerslaan studentenopstand van 1989

Een reusachtige badeend, ontworpen door Florentijn Hofman, lag tot voor kort in de haven van Hong Kong. Het de wereld rondreizende kunstwerk is bedoeld om mensen op te vrolijken en werd in korte tijd enorm populair in China.


Wie nu echter zoekt naar de badeend komt op het Chinese deel van het internet bedrogen uit. De Chinese censuurmachine verwijdert alle afbeeldingen en referenties omdat het beeld wordt gebruikt in gephotoshopte satire ter herdenking van het neerslaan van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Tienduizenden studenten demonstreerden toen voor democratisering, tot het leger de opstand met geweld neersloeg. Een iconische foto uit die tijd is die van een student die in z’n eentje met alleen een plastic boodschappentasje in zijn hand een tank de weg verspert. De demonstrant werd bekend als de Tank Man, over zijn lot is niets bekend.

Nu verschijnen er beelden waarin de plaats van Tank Man is ingenomen door de eend van Florentijn Hofman. De eend zelf is inmiddels en route naar de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)