Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse bank medeplichtig aan moord in Honduras'

  •  
06-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
leca300.jpg
Ontwikkelingsbank FMO negeert wensen indianen en zet bouw stuwdam Honduras door
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft als doel ‘duurzame economische groei in ontwikkelingslanden te bevorderen’. Maar bij die economische groei, lijkt de bank in Honduras de gemeenschappen te negeren, aldus Hondurese Lenca-indianen in de straatarme regio Rio Blanco. Ze zijn woedend op de bank vanwege de financiering van een waterkrachtcentrale in een voor hen heilige rivier.
“FMO is medeplichtig aan moord en mensenrechtenschendingen”, zegt Bertha Cáceres, coördinatrice van de Hondurese Vereniging van Inheemse Organisaties (COPINH).
De indianen willen helemaal geen waterkrachtcentrale in de voor hen heilige rivier. Ze stuurden de bank een brandbrief met de vraag zich terug te trekken, waarin ze zich beroepen op hun recht op zelfbeschikking. FMO ontkent echter glashard dat een meerderheid van de lokale bevolking tegen het project is en houdt voet bij stuk dat de waterkrachtcentrale juist bijdraagt aan de ontwikkeling van de gemeenschappen.
Cáceres vertelt dat ze tientallen keren met de dood is bedreigd. De staat zet militairen en politie in om de demonstranten monddood te maken. Een inheemse leider werd vorig jaar door een soldaat doodgeschoten, waarbij ook een kind zwaargewond raakte. Volgens de indianen intimideren de politie, militairen en privébeveiligers hen stelselmatig.
Eind februari tekende FMO een financieringscontract voor zo’n 10 miljard euro met het Hondurese bedrijf DESA.Ook de Centraal-Amerikaanse ontwikkelingsbank en de Finse bank Finnfund leggen geld in. Het Centraal Amerikaanse infrastructuurfonds CAMIF besloot na de klachten van de inheemse bevolking af te zien van financiering. Na de moord op de activistenleider besloot ook het Chinese bedrijf Sinohydro, wereldwijd marktleider op het gebied van stuwdammen, zich terug te trekken, vanwege ‘ernstige belangenconflicten in de regio’. Voor FMO is dat toch geen reden om zich ook terug te trekken. De bevolking zou immers voor de stuwdam zijn, zo bleek uit een volksraadpleging. Maar, waarschuwt Cáceres, bij de volksraadpleging is flink gefraudeerd. Een grote meerderheid was tegen, “maar de burgemeester liet zich omkopen en heeft de resultaten gemanipuleerd. Er zijn vervalste handtekeningen van mensen die niet eens kunnen lezen of schrijven!” Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie een zaak geopend tegen de burgemeester.
FMO is voor 51 procent in handen van de Nederlandse staat. De rest is in handen van private investeerders.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.