18

‘Nederlandse banken betrokken bij landroof’

Update: Ploumen wil uitleg... Oxfam Novib: banken en pensioenfondsen investeren in suikerproducent die in Brazilie land rooft van indianen...

Vier Nederlandse banken en twee pensioenfondsen zijn indirect betrokken bij een gewelddadig landconflict in Brazilië. Zij investeren in de Amerikaanse voedingsproducent Bunge die zaken doet met lokale boerenbedrijven die suikerriet verbouwen op land van een inheems volk. Dat meldt Nieuwsuur.


Nieuwsuur maakte een reportage over de betrokkenheid van Bunge bij het conflict tussen boeren en de zogeheten Guarani-Kaiowá indianen. Dat  leidt al jarenlang tot oplopende spanning en geweld, maar van teruggave van het land is geen sprake.

De zes Nederlandse financiële instellingen die investeren in Bunge zijn ABN Amro, ING Rabobank, Aegon en de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn (PfZW). Gezamenlijk hebben zij een financieel belang van 360 miljoen euro in het Amerikaanse bedrijf. De financiële relatie is aangetoond door het financieel onderzoeksbureau Profundo, dat onderzoek deed in opdracht van Oxfam Novib. De hulporganisatie is vandaag een campagne gestart tegen landroof door suikerproducenten. Oxfam Novib heeft een lijst opgesteld van internationale voedingsmiddelenconcerns die zaken doen met suikerproducenten die land afpakken van indianen en kleine boeren. CocaCola en Pepsi Cola scoren bijzonder slecht op deze lijst. Ook dit zijn bedrijven waarin de Nederlandse financiële instellingen investeren.

Volgens Tom van der Lee van Oxfam Novib zijn de Nederlandse investeerders best op de hoogte zijn van de situatie in Brazilië:

Ze weten dat in de productie van suiker, net als voor soja en maïs, dit soort misstanden plaatsvinden. Dat hebben wij en andere maatschappelijke organisaties en ook media hun al veel vaker laten weten. Het is totaal niet nieuw voor ze. Je moet toch controleren met welk bedrijf je in zee gaat? Het is een conflict met een geschiedenis waar al overheidsuitspraken over eigendomsrechten over liggen, maar producent Bunge weigert er naar te handelen. Ze willen pas handelen als de contracten zijn afgelopen, terwijl die contracten juist ter discussie staan.”

De Nederlandse banken en pensioenfondsen zijn niet van plan hun financiële relatie met de Amerikaanse voedingsproducent Bunge op te schorten. ING laat in een reactie weten: 

De conflicten over de landrechten van de inheemse bevolking en de rechten van boeren, die soms al sinds 1925 en in de meeste gevallen al tientallen jaren gevestigd zijn in het gebied, zijn soms moeilijk te doorgronden, maar het geweld dat daar soms bij wordt gebruikt wijzen wij resoluut af. Wij financieren geen landbouwprojecten van Bunge in Brazilië en we financieren ook niet de teelt of de verwerking van suikerriet door Bunge in Brazilië. ING is niet betrokken bij de financiering van de Monteverda suikerrietmolen van Bunge die wordt genoemd in de uitzending van Nieuwsuur. ING is wel betrokken bij andere activiteiten van Bunge, zoals het financieren van het internationaal transport van suiker, soja en granen.”

ING stelt wel de zaak nauwlettend te volgen:

Bunge heeft aangegeven de contracten met de huidige landeigenaren niet te zullen verlengen aan het einde van dit jaar, ongeacht de uitkomst van de gerechtelijke procedure en het standpunt van de overheid. ING zal deze kwestie en de manier waarmee Bunge met het landrechtconflict omgaat richting de inheemse bevolking, de boeren en de overheid nauwgezet volgen alsmede de toezegging van Bunge om de voormelde contracten niet te verlengen.

Update donderdag 08.00 uur

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil uitleg van de Nederlandse financiële instellingen over hun investeringen in de suikerrietproductie in Mato Grosso in Brazilië. Dat heeft een woordvoerder laten weten in reactie op de uitzending van Nieuwsuur.

Nieuwsuur: Landroof gefinancierd met Nederlands geld

cc-foto:johnmcq

Geef een reactie

Laatste reacties (18)