Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse banken mogelijk betrokken bij belastingontduiking

  •  
03-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
deltalloyd300.jpg
Particuliere klanten kunnen diensten aangeboden worden vanuit landen die geen informatie over vermogens met andere landen delen
Wie belasting wil ontduiken hoeft daar wellicht niet zelf voor naar het buitenland. Uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief dat banken en verzekeraars op maatschappelijk verantwoord gedrag beoordeelt, zijn zeven Nederlandse financiële instellingen namelijk mogelijk betrokken bij belastingontwijking. Ze doen in ieder geval ‘uiterst vaag’ over wat zij doen om belastingontwijking te voorkomen.
Het gaat hierbij om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot. Dat meldt onder meer Nu.nl. In het rapport valt te lezen:
Hoewel alle Nederlandse bankgroepen beweren dat ze niet betrokken zijn bij internationale belastingontwijking, blijkt uit dit rapport dat hun internationale investeringen en dienstverlening vele vragen oproept, die niet in alle gevallen afdoende beantwoord zijn.
Door particuliere klanten diensten aan te bieden vanuit landen die geen informatie over vermogens met andere landen delen, kunnen instellingen de klanten helpen met het ontwijken of zelfs ontduiken van belasting. Zo spreken de onderzoekers van een reëel risico dat ABN Amro en Van Lanschot met hun dienstverlening op het Britse eiland Jersey, in Luxemburg en Zwitserland belastingontduiking mogelijk maken.
Maar daar is nog niet alles mee gezegd. De onderzoekers plaatsen ook grote vraagtekens bij de rol van investeringsfondsen ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en op de Kaaimaneilanden. Via constructies in belastingparadijzen zouden de banken bedrijven financieren. Ook kunnen banken en verzekeraars de geldstromen van zakelijke klanten naar rechtsgebieden met gunstigere belastingvoorwaarden verplaatsen, ook wanneer de ondernemingen daar nauwelijks actief zijn.
Definitieve conclusies kunnen de onderzoekers echter niet trekken, omdat ze beperkt informatie hebben gekregen.
cc-foto: R/DV/RS

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.