Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse banken steken nog steeds geld in bedrijven die Assad helpen'

  •  
17-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Netapp_Dikesh.com_300
Oxfam Novib en IKV Pax Christi roepen banken en pensioenfondsen op deze banden te verbreken
Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren nog steeds in de elektronicabedrijven Finmeccanica en Netapp, die vorig jaar data-apparatuur aan het Syrische regime van president Assad leverden. Dat meldt de Volkskrant dinsdagavond. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Oxfam Novib en IKV Pax Christi is verricht.
De twee organisaties roepen 14 financiële instellingen die recent aandelen of obligaties hebben aangekocht in de bedrijven, op om deze weer van de hand te doen. Het gaat om:
Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro (via dochterbedrijf Neuflize), alsmede de pensioenfondsen ABP, Bpf BOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Huisartsen, Zorg & Welzijn en het Shell Pensioenfonds.
Volgens een woordvoerster van ABP vallen Finmeccanica en Netapp niet onder internationale normen voor uitsluiting, die het fonds aanhoudt. Wel is de situatie in Syrië ook een zorg voor het fonds van ambtenaren en onderwijzers en is de bedrijven inmiddels gevraagd om nadere informatie.
Foto-cc: Dikesh.com
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.