282

Nederlandse Bayer-topman: ‘We maken kankermedicijn alleen voor de rijken’

Verbijsterde reacties op harteloze woorden ... Medecins Sans Frontieres (MSF): Toont wat er mis is met farmaceutische industrie

Marijn Dekkers, de Nederlandse topman van farmaceutisch concern Bayer, heeft op een conferentie gesteld dat een nieuw middel tegen kanker alleen bedoeld is voor mensen die het kunnen betalen. “We hebben dit niet ontwikkeld voor Indiërs.” De uitspraak is al in december gedaan maar maakt nu, na publicatie in Business Week boze reacties los in Indiase media en op Amerikaanse websites.

Dekkers deed zijn uitspraak in Londen. Hij sprak over het medicijn Nexavar dat Bayer ontwikkeld heeft en waar het bedrijf 67.000 dollar per patiënt per jaar voor rekent. India kent een wet waarbij lokale farmaceutische bedrijven een vergunning kunnen aanvragen om gepatenteerde buitenlandse medicijnen na te maken als de prijzen zo hoog zijn dat het middel anders in India onbetaalbaar is. Zo ook Nexavar dat nu door een lokale farmaceut op de markt wordt gebracht voor 177 dollar. 

Bayer heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de Indiase overheid om het namaken van Nexavar toe te staan. Op de conferentie in Londen noemde Dekkers het namaken “in wezen diefstal” en die woorden werden door Business Week genoteerd. Hij vervolgde:

Gaat dit gevolgen hebben voor ons bedrijfsmodel? Nee, want laten we eerlijk zijn, we hebben dit product niet ontwikkeld voor de Indiase markt. We hebben dit product ontwikkeld voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven, eerlijk gezegd.

Business Week schreef aanvankelijk ‘Indiërs’ in plaats van ‘Indiase markt’ maar heeft dat later veranderd. Vrijdag gaf de internationale hulporganisatie Medecins Sans Frontieres (MSF) een verklaring uit waarin werd gesteld dat de uitspraak van Dekkers staat voor “alles wat er mis is” met de farmaceutische industrie.

Bayer geeft gewoonweg toe dat de medicijnen die ze ontwikkelen bewust alleen worden verstrekt aan de rijkste patiënten. (…) Ziektes die geen winst opleveren worden genegeerd.

In een reactie op de site van Forbes (onder het artikel) zegt Dekkers zijn uitspraak te betreuren maar vast te houden aan zijn standpunt dat India het medicijn niet goedkoop mag namaken.

foto: Bayer

Geef een reactie

Laatste reacties (282)