Laatste update 16:47
19

Nederlandse bedrijven laten reclames van Breitbart verwijderen

Op de extreemrechtse alt-rightwebsite Breitbart verschijnen zo nu en dan reclames van Nederlandse bedrijven. Via Google Ads worden advertenties van onder meer Het Concertgebouw, ING, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Basic-Fit getoond. De bedrijven zijn daar allerminst blij mee. Daarom hebben ze contact opgenomen met hun media-inkoopbedrijf om een einde te maken aan de reclames op Breitbart. Dat meldt BNR.

Via een tussenpersoon kopen bedrijven advertentieruimte in. Ze kunnen daarbij onder meer sites op een zwarte lijst zetten en richtlijnen afspreken voor de advertenties. Voor bovengenoemde bedrijven geldt Breitbart nu als website waar ze liever niet mee in verband worden gebracht.

BNR schrijft:

Het Concertgebouw laat bijvoorbeeld via een woordvoerder weten dat zij gericht advertenties laten verspreiden, maar ook via google display. Dat is een tool waarme je banners kan verspreiden. Het Concertgebouw wil per definitie niet adverteren op een aantal websites: pornografische, maar ook aan politieke partijen gelieerde websites. Als ze op zo’n website toch hun advertentie tegenkomen, of er over horen, dan laten ze die ook op de zwarte lijst zetten Ook Basic-Fit heeft Breitbart toegevoegd aan de lijst met ongewenste websites. ING noemt de plaatsing van een banner ‘ongelukkig’ en heeft gevraagd de advertentie te verwijderen, net a ls LVNL, dat niet geassocieerd wil worden met activistische websites.

Breitbart is een website waar geregeld rechts-populistische leugens worden verspreid. Op de website is in het verleden onder meer beweerd dat de Aarde niet opwarmt. Ook publiceerde Breitbart een filmpje waarin wordt geclaimd dat delen van geaborteerde baby’s worden verkocht. Breitbart-oprichter en berucht antisemiet Steve Bannon was voorheen campagnestrateeg van Donald Trump. Nu Trump verkozen is tot president is hij benoemd als strateeg in het Witte Huis.

Lees ook op Joop: Oproep tot reclameboycot Telegraaf vanwege asielzoekershaat

Geef een reactie

Laatste reacties (19)