Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse belastingdienst helpt Uber met omzeilen belastingen

  •  
08-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
uber
Voorlopig lijdt Uber nog altijd enorme verliezen. Maar als het taxibedrijf in de toekomst winst gaat maken, hoeft het daarover nauwelijks belasting te betalen. Met dank aan de Nederlandse belastingdienst. Die heeft eerder dit jaar ingestemd met een aftrekpost van 6,1 miljard dollar (5,5 miljard euro) voor Uber. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg.
Uber kan dit Nederlandse belastingvoordeel gebruiken om wereldwijd zo min mogelijk belasting te betalen. “Je kunt er rustig vanuit gaan dat Uber in de nabije toekomst geen belasting hoeft te betalen”, verklaart belastingexpert Robert Willens tegenover Bloomberg.
Het Nederlandse belastingvoordeel is tot stand gekomen doordat Uber zijn intellectueel eigendom overhevelde van een brievenbusfirma in Bermuda naar een Nederlandse dochteronderneming. Bij die gelegenheid besloot het taxibedrijf zijn intellectueel eigendom een hogere waardering te geven.
De omvang van het Nederlandse belastingvoordeel verbaast deskundigen. Zij vinden het erg groot, gelet op de waardering van Uber. Het taxibedrijf is ruwweg 73 miljard dollar waard.
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.