1

Nederlandse bladenmakers ontvoerd in Nigeria

Drie Nederlanders zijn samen met Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die al jaren in Rotterdam woont, door onbekenden ontvoerd in de Nigerdelta

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt maandag dat er drie Nederlanders zijn ontvoerd in Nigeria. Het zou gaan om drukkerij-eigenaar Erhard Leffers, tekstschrijfster Marianne Vos en documentairemaker Jandries Groenendijk. Dat hebben meerdere bronnen verklaard tegenover de NOS. Ook de in Nederland woonachtige Nigeriaanse mensenrechtenactivist Sunny Ofehe zou zijn ontvoerd. Ofehe geeft samen met Vos en Leffers een blad uit over de Nigerdelta.


Mensenrechtenactivist Ofehe maakt zich sterk voor Nigerianen die het slachtoffer zijn geworden van de oliewinning door Shell in de Nigerdelta. In samenwerking met Amnesty International probeerde hij de situatie van Nigerianen in ernstig vervuilde dorpen te verbeteren. Volgens zijn advocaat in Nederland was Ofehe op werkbezoek bij een ziekenhuis op uitnodiging van een lokale leider toen hij werd ontvoerd.

De ontvoering werd vanmorgen als eerste gemeld door de nieuwssite Sahara Reporters. Een Nigeriaanse journalist die op de boot zat, verklaart op die site dat de militanten tegen iedereen schreeuwden dat ze met hun gezicht op de grond moesten liggen:

Ze verzamelden al onze spullen, onze mobiele telefoons en camera’s. Ik hoorde hen roepen: ‘Neem de blanken mee!’

Volgens het originele bericht werd de groep gistermiddag ontvoerd bij zuidelijke stad Letugbene, toen hun boot door militanten in een speedboot werd overvallen. Er is nog een andere Nigeriaan meegenomen.

Wie achter de ontvoering zit is nog niet duidelijk, maar de advocaat van Ofehe zegt niets te weten van een losgeldclaim.

Geef een reactie

Laatste reactie