Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse corona-aanpak scoort internationaal slecht

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Rutte and De Jonge announce additional corona measures
De Nederlandse corona-aanpak is ronduit beroerd, zo blijkt nog eens uit onderzoek van het Australische Lowy Institute. Dat onderzocht van 98 landen hoe ze met de virusuitbraak zijn omgesprongen. Nieuw-Zeeland voert de lijst aan, Nederland komt pas terug op plek 75, net onder Rusland.
In het onderzoek werden landen op zes punten beoordeeld, waaronder bevestigde besmettingen, overlijdens, uitgevoerde tests en bron- en contactonderzoek. Bovenaan de lijst dus Nieuw-Zeeland dat daadkrachtig optrad en zo snel het virus nagenoeg onder controle wist te krijgen, gevolgd door Vietnam, Taiwan, Thailand, Cyprus en Rwanda. Helemaal onderaan de lijst op plek 98 bungelt Brazilië. De Verenigde Staten moeten het dankzij Donald Trump doen met plek 94.
Als gevolg van de trage en inefficiënte corona-aanpak van het kabinet Rutte, bevindt ook Nederland zich in de onderste regionen, ingeklemd tussen Turkije op plek 74 en Rusland op 76. Ook België (72), Frankrijk (73) en Spanje (78) scoren slecht. Buurland Duitsland bevindt zich halverwege het overzicht op plek 55.
Wat opvalt is dat de top van de lijst wordt aangevoerd door landen met een relatief laag bevolkingsaantal. Als verklaring daarvoor zeggen de onderzoekers: ‘Over het algemeen zijn landen met een minder grote bevolking, samenhangende samenlevingen en bekwame instellingen beter geplaatst om het hoofd te bieden aan een wereldwijde crisis zoals een pandemie.’
China, waar het virus het eerst werd aangetroffen, staat niet in het overzicht. Dat heeft ermee te maken dat het land geen betrouwbare gegevens beschikbaar stelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.