46

‘Nederlandse Defensie voor Nederland, niet buitenland’

Nederlanders zien ook nut van NAVO steeds minder 

De Nederlandse Defensie moet prioriteit geven aan nationale veiligheidstaken zoals bij natuurrampen en het bijstaan van de politie, vindt 48 procent van de ondervraagden. Slechts een kwart van de bevolking vindt bevordering van de internationale rechtsorde of inzet in conflictgebieden een prioriteit. Dat meldt nieuwssite NU.nl op basis van een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Atlantische Commissie.

De steun voor de NAVO is het afgelopen jaar dan ook opnieuw afgenomen. Nog maar 56 procent van de Nederlanders vindt het voor de veiligheid belangrijk om lid te zijn van het militaire bondgenootschap. Vorig jaar was de steun voor deelnamen aan de NAVO 64 procent en het jaar daarvoor zelfs 79 procent.

Iets meer mensen vinden dat de NAVO een positieve bijdrage levert aan de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten, maar ook dat aantal neemt af. 62 procent dit jaar, tegen 70 procent vorig jaar, zo is bij NU.nl te lezen.

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, 28 leden) werd in 1949 opgericht om de lidstaten te beschermen tegen agressie van communistische landen, zoals de Sovjet-Unie. Inmiddels richt de organisatie zich tegen moderne dreigingen, zoals terrorisme. 

TNS NIPO deed onderzoek onder 962 Nederlanders. De Atlantische Commissie is een forum voor debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

NU.nl: Weer minder steun in Nederland voor NAVO

Geef een reactie

Laatste reacties (46)