64

Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou

Update: Moskou 'betreurt' mishandeling ... Minister Timmermans ontbiedt Russische ambassadeur

Een Nederlandse diplomaat is dinsdagavond mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen waren zijn huis binnen gedrongen. Ze hebben de inrichting beschadigd en de diplomaat raakte licht gewond, meldt nieuwssite NU.nl. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft het bericht bevestigd.

NU.nl schrijft dat de diplomaat het inmiddels goed maakt. Timmermans schrijft op zijn Facebookpagina:

Eerder vanavond is een Nederlandse diplomaat in Moskou door twee indringers in zijn woning mishandeld. Hij is daarbij licht gewond geraakt. Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed.
Ik heb de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden. Nederland vraagt opheldering van de Russische autoriteiten over dit incident. Onze mensen moeten veilig kunnen werken daar en ik wil de verzekering dat de Russische autoriteiten hun verantwoordelijkheid op dat punt ook nemen.

De relatie tussen Nederland en Rusland heeft de afgelopen tijd een aantal deuken opgelopen. De arrestatie van een Russische diplomaat leidde tot boze reacties vanuit Rusland. Minister Timmermans zag zich gedwongen om excuses te maken namens Nederland, omdat diplomaten onschendbaarheid genieten. De aanhouding van Nederlandse Greenpeace-activisten door Rusland eerder zette de verhoudingen al op scherp.

Het is ironisch genoeg dit jaar dat de twee landen 400 jaar van vriendschap vieren. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma Twittert dan ook: 

Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Rusland jaar.

Update 12.45

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt het te betreuren dat de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdag in zijn woning in Moskou is mishandeld. In een verklaring staat dat de autoriteiten alles in het werk zullen stellen om de daders op te sporen.

NOS schrijft over de mishandeling:

“Ze drongen de woning binnen, bonden de diplomaat vast op een stoel, en haalden het huis overhoop. Op een spiegel tekenden ze met lippenstift een hart, met daarbij de letters LGBT, een Engelse afkorting voor homo- en biseksuelen en transgenders.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)