Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse drogist verkoopt haai

  •  
24-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
haaienvinnen300_01.jpg
WNF: Haaien gebruikt in onder meer anti-blessure middeltjes en cosmetica
Nederlandse drogisten verkopen producten waar haai in zit. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuurfonds (WNF).
Jaarlijks worden talloze haaien gedood. Vooral Aziatische markten bedienen zich van de vissoort, bijvoorbeeld om de vinnen te gebruiken voor de immens populaire haaienvinnensoep of als alternatief medicijn.
Vanuit Europa wordt de vangst van haaien al jaren bekritiseerd, onder meer omdat een aantal met uitsterven wordt bedreigd. In maart stemden EU-lidstaten nog in met een verbod op de verminking en het vervolgens teruggooien van haaien in EU-wateren. Maar wat blijkt nu: de haaien worden niet alleen voor de Aziatische markt gevangen, ook in Nederland zijn producten te koop waar haai in zit.
Zo verkopen drogisten producten waar haaienleverolie en haaienkraakbeen in is verwerkt. Dat blijkt uit onderzoek van het WNF, meldt het VARA-programma Vroege Vogels. Het kraakbeen wordt bijvoorbeeld vermalen en in middeltjes gestopt om sportblessures te verhelpen. Ook wordt het in cosmetica gebruikt.
De populatie van veel haaiensoorten is door de extreme visvangst de afgelopen jaren met 90 procent gekrompen. Zo zijn er in de Middellandse zee al geen hamerhaaien meer. Uit recente cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt dat jaarlijks naar schatting rond de 100 miljoen haaien worden gedood. Volgens een studie van het IUCN wordt op dit moment zo’n 25% van de haaien en roggen met uitsterven bedreigd.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.