18

Nederlandse energiebedrijven kopen ‘foute’ steenkool

Leveranciers steenkool financieren paramilitaire organisaties in Colombia die verantwoordelijk zijn voor tientallen moorden

De grote Nederlandse stroomproducenten kopen hun steenkool van bedrijven die betrokken waren bij moorden op vakbondsleiders. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Netwerk, dat dinsdag en donderdag twee uitzendingen wijdt aan de herkomst van de in Nederlandse elektriciteitscentrales verstookte steenkool.

Volgens een opgave van EnergieNed, de brancheorganisatie van stroomproducenten, is ruim de helft van alle in Nederland geïmporteerde steenkool afkomstig uit Colombia. Daarvan wordt volgens informatie van Netwerk 90 procent geleverd door twee bedrijven, Drummond en Cerrejon, die paramilitaire organisaties financieren die tientallen moorden op hun geweten hebben. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

De meeste Nederlandse energieproducenten willen niet zeggen van wie zij hun steenkool betrekken. Alleen Eon heeft tegenover Netwerk verklaard met zowel Drummond als Cerrejon zaken te doen. Bronnen binnen de kolenhandel verklaren hetzelfde over Electrabel. Nuon doet in ieder geval met Drummond zaken en Essent in ieder geval met Cerrejon.

Steenkool is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de energiebron voor een kwart van de Nederlandse elektriciteit. Het is de goedkoopste bron van stroom.

Lees hier meer

Foto: Steenkolenmijn van Cerrejong in Colombia. Flickr CC Tanenhaus

Geef een reactie

Laatste reacties (18)