Laatste update 11:09
8

Nederlandse exportregels geschonden voor hulp aan Syrische rebellen

Om in het geheim uniformen, AK 47-munitievesten en pick-uptrucks naar Syrische rebellen te kunnen krijgen, heeft Nederland haar eigen regels rondom export overtreden. Dit meldt EenVandaag. Op het moment dat de grens moest worden overgestoken, is de douane afgeleid om zo het exportverbod voor Syrië te kunnen omzeilen, blijkt uit een document van het ministerie van Defensie. De lading werd verdeeld over meerdere kleine transporten om zo uitvoerbeperkingen te vermijden, valt op te maken uit een document van Defensie.

Omdat er geen vergunning is aangevraagd, wist de Tweede Kamer niet waar het om ging. Hoewel het parlement wel is geïnformeerd, werd er slechts verteld dat het ging om niet-dodelijke goederen. Als er een exportvergunning was aangevraagd, zou duidelijk zijn wat er verstuurd zou gaan worden.

Nederland zou daarnaast bijna 18.000 dollar hebben betaald om achterstallig salaris van Syrische strijders te compenseren. Achteraf is gebleken dat onder de 22 door Nederland gesteunde groepen die actief waren of zijn in Syrië er meerdere zijn die zich schuldig hebben gemaakt aan kidnapping, moord en verkrachting. Jabhat al-Shamiya moet volgens het Openbaar Ministerie zelfs worden gezien als een ‘criminele organisatie met een terroristisch oogmerk’. De Sultan Murad Brigade sloot sloot zich vier jaar geleden aan bij Al-Qaeda en had kindsoldaten binnen haar gelederen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)