62

Nederlandse extremist belangrijkste supporter massamoordenaar Breivik

Noors weekblad legt internationaal web van sympathisanten extreemrechtse terrorist bloot

Een fanatiek christelijke Nederlander die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont, is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste supporter van Anders Breivik, de rechtsextremist die in 2011 in Noorwegen een massamoord op onder meer tientallen linkse jongeren beging. De man zou de spil zijn achter een weblog dat de de ideeën van Breivik verheerlijkt en een internationale beweging van radicalen wil vormen.

Het bewuste weblog, The Commander Breivik Report, publiceert veel teksten van de massamoordenaar. Die stukken, waaronder brieven, worden in allerlei talen vertaald maar meestal het eerst in het Nederlands. Het Noorse weekblad Morgenbladet, onderzocht een jaar lang hoe het web van supporters in elkaar steekt en wie de beheerder is van het weblog en zich bedient van de schuilnaam Angus.

Elsevier schrijft:

Journalist Simen Sætre (40) van Morgenbladet wisselde 23 e-mails uit met ‘Angus’, alvorens die het contact verbrak. ‘Daarna kregen we een tip wie er achter de schuilnaam zou zitten: een 36-jarige Nederlander, woonachtig in de Verenigde Staten.’ Deze persoon werd in 1978 in Nederland geboren en schreef jarenlang online onder verschillende namen op diverse internetfora (waaronder fok.nl). 

Oslo_domkirke_blomster_for_Breiviks_ofreUit de duizenden berichten die hij achterliet komt het beeld naar voren van een radicale christen die zichzelf slimmer vindt dan anderen en die anderen via internet ophitst, bijvoorbeeld door te roepen dat zijn lezers Europa moeten verlaten ‘nu het nog kan’.

De radicaal richt zich tegen de ‘islamisering’ van Europa en koestert het beeld van een wereld die ten onder gaat aan de islam. Hij heeft ook al eens geschreven dat Jezus zijn volgelingen bewapende. Omdat het bewijs nog niet helemaal onomstotelijk is, maakt het weekblad de naam van de persoon nog niet bekend.

Elsevier: De Nederlandse apostel van Anders Breivik

Lees ook de opinie die Quinsy Gario eerder schreef: Voelt Theodor Holman zich nu ook verwant met Franse terroristen?

cc-foto: Per Vad

Geef een reactie

Laatste reacties (62)