49

Nederlandse F-16’s bombarderen IS in Irak

Eerste bombardement op IS uitgevoerd door Nederlandse luchttroepen ... PvdA wil zoeken naar juridische basis om ook in Syrië luchtaanvallen te kunnen uitvoeren

Nederlandse F-16’s hebben vanmorgen voor het eerst bewapende voertuigen van terreurorganisatie Islamitische Staat – die Peshmerga-strijders onder vuur namen – gebombardeerd in Irak. Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook IS-strijders omgekomen.

De acht jachtvliegtuigen,die Nederland in Irak tegen IS inzet zijn sinds afgelopen vrijdag in hun operatiegebied. Vanuit de lucht ondersteunen zij grondtroepen, in dit geval Iraakse troepen en Koerdische strijders, die tegen IS strijden.

De inzet van Nederlandse militaire middelen in de strijd tegen IS wordt gedragen door een brede Kamermeerderheid. De PvdA wil daarnaast zo snel mogelijk zoeken naar een juridische basis om ook in Syrië de terreurbeweging IS te kunnen bestrijden. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien de partij vorige week nog van mening was dat zelfs als er een volkenrechtelijk mandaat zou zijn, er eerst rustig moest worden gekeken of participatie in Syrië echt urgent was. Waarschijnlijk heeft de ecalerende situatie in Kobani en de bestorming van de Tweede Kamer door Koerdische demonstranten daarbij een rol gespeeld.

Terroristen van IS rukken momenteel op in het zuidwesten van de Noord-Syrische stad Kobani. De stad wordt van drie kanten bestookt, aldus voorzitter Rami Abdulrahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Een vertaler van de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) meldt dat meer dan 2000 Syrische Koerden uit de voornamelijk door Koerden bewoonde stad zijn geëvacueerd. 

Vanochtend heeft de door de VS geleide coalitie opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IIS ten zuidwesten van Kobani. VN-secretaris Ban Ki-Moon laat in een verklaring weten ‘diep bezorgd‘ te zijn. Hij roept de internationale gemeenschap op om:

“…iedereen die daar de middelen voor heeft om onmiddellijk actie te ondernemen om de belegerde bevolking van Ayn al-Arab in bescherming te nemen.

Ayn Arab is de Arabische naam voor Kobani. 

Lees ook op Joop: Koerdische betogers dringen ook Europees Parlement binnen

cc-foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (49)