Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse F-16's helpen Libië bombarderen

  •  
18-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
f-16_300.jpg
Vliegtuigen met missie 'handhaven vliegverbod' brengen aanvalsdoelen in kaart
Nederlandse F-16’s mogen zelf geen bombardementen uitvoeren maar blijken in de praktijk te assisteren bij aanvallen op het leger van dictator Khadaffi. Ze brengen vijandelijke doelen in kaart en helpen mee de communicatie te verstoren.
De ruime interpretatie van de missie wordt onthuld door de Volkskrant :
De Nederlanders beveiligen hun NAVO-partners en geven inlichtingen over troepenbewegingen en bomschade door aan het commandocentrum. Dit blijkt uit een briefing door de commandant van het F-16-detachement op vliegbasis Decimomannu op Sardinië. Hij benadrukt dat zijn vliegers niet zelf gronddoelen bestoken, maar wel proberen hun buitenlandse collega’s te helpen. Ook tijdens gewone patrouilles speuren de F-16’s de grond af naar strijdgroepen en militair materieel. Die inlichtingen worden doorgegeven aan het vliegende AWACS-commandocentrum dat dit weer doorgeeft aan het Combined Air Operations Center van de NAVO.
De luchtmacht spreekt van ‘bijvangst’. Tegenstanders van de missie (PVV, SP en PvdD) spraken in maart de vrees uit dat Nederland een oorlog wordt ‘ingerommeld’.
RTEmagicC_f-16s-620_279.jpg
foto’s ANP / Ministerie van Defensie

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.