70

Nederlandse F-16’s helpen Libië bombarderen

Vliegtuigen met missie 'handhaven vliegverbod' brengen aanvalsdoelen in kaart

Nederlandse F-16’s mogen zelf geen bombardementen uitvoeren maar blijken in de praktijk te assisteren bij aanvallen op het leger van dictator Khadaffi. Ze brengen vijandelijke doelen in kaart en helpen mee de communicatie te verstoren.

De ruime interpretatie van de missie wordt onthuld door de Volkskrant:

De Nederlanders beveiligen hun NAVO-partners en geven inlichtingen over troepenbewegingen en bomschade door aan het commandocentrum. Dit blijkt uit een briefing door de commandant van het F-16-detachement op vliegbasis Decimomannu op Sardinië. Hij benadrukt dat zijn vliegers niet zelf gronddoelen bestoken, maar wel proberen hun buitenlandse collega’s te helpen. Ook tijdens gewone patrouilles speuren de F-16’s de grond af naar strijdgroepen en militair materieel. Die inlichtingen worden doorgegeven aan het vliegende AWACS-commandocentrum dat dit weer doorgeeft aan het Combined Air Operations Center van de NAVO.

De luchtmacht spreekt van ‘bijvangst’. Tegenstanders van de missie (PVV, SP en PvdD) spraken in maart de vrees uit dat Nederland een oorlog wordt ‘ingerommeld’.

Zie ook:
De Pers 30 maart 2011: F-16’s bestoken geen gronddoelen
Brief kabinet aan Tweede Kamer over missie (24-03-11)

foto’s ANP / Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (70)