51

Nederlandse F16’s bombardeerden per ongeluk woonhuis

Nederlandse F-16’s hebben tussen 2014 en 2016 meer dan tweeduizend bommen gegooid in de strijd tegen IS. Justitie heeft vastgesteld dat daarbij in vier gevallen hoogstwaarschijnlijk onschuldige burgers zijn omgekomen. De fouten waren echter de piloten niet aan te schrijven. Er wordt dan ook geen vervolging ingesteld. Het AD schrijft over onder meer het voorval waarbij gewoon woonhuis abusievelijk werd aangemerkt als IS-hoofdkwartier:

Zo kon de bom op het woonhuis terecht komen omdat het OM achteraf vast stelde dat de inlichtingen onjuist waren. De F-16 piloten die de vlucht uitvoerden treft geen blaam omdat zij vooraf en tijdens de operatie geen indicaties kregen dat de informatie niet klopte. Het OM gaat ervan uit dat er bij deze aanval zeker burgers slachtoffer zijn geworden. Nog meer slachtoffers zijn er zeer waarschijnlijk ook gevallen bij een aanval op een een fabriek waar bomauto’s werden gefabriceerd. Toen de bommen het pand vernietigden , ontstonden er nieuwe explosies in de buurt, waardoor een aantal andere gebouwen ook werden vernietigd. Volgens het OM kon dat gebeuren omdat er veel meer explosieven in de fabriek bleken te liggen dan vooraf bekend was of kon worden ingeschat. Bij een andere operatie die het OM nader onderzocht bleek een auto plotseling te passeren terwijl een bom ontplofte op een gebouw. De piloot kon het explosief niet meer naar een ander punt sturen, waar het veilig tot ontploffing had kunnen komen. Nu zijn er waarschijnlijk burgerslachtoffers te betreuren, concludeert het OM.

Het AD meldt dat Defensie blij is met de beslissing van het OM:

Het besluit van het OM is een enorme opsteker voor de luchtmacht. De militairen waren altijd al trots op de waardevolle inzet die ze met slechts acht (en later zes) gevechtsvliegtuigen hebben kunnen doen, maar helemaal nu blijkt dat de missie ook nog eens foutloos is verlopen. Of zoals directeur operaties André Steur van de luchtmacht het onlangs verwoordde in een tweet: ‘Dat is ruim 5 jaar lang de afwas doen. Zonder 1 kopje te breken. In het donker.’

Het journalistencollectief Airwars bekritiseerde in de Tweede Kamer vorig jaar het gebrek aan transparantie bij de Nederlandse krijgsmacht en reageert aanzienlijk minder verheugd. Defensie weigert informatie te verstrekken om welke bombardementen het gaat en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Volgens Airwars zijn er ruim 6200 onschuldige doden gevallen bij de bombardementen van de coalitie. De officiële cijfers spreken van 850 burgerdoden.

cc-foto: Chris Kooistra

Geef een reactie

Laatste reacties (51)