70

Nederlandse financiële sector steekt miljarden in kolencentrales

Nederlandse financiële instellingen investeren miljarden in bedrijven die nieuwe steenkolencentrales bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace, BankTrack en Urgewald. Zo heeft ING in drie jaar 2,6 miljard euro uitgeleend aan bedrijven die kolencentrales bouwen in onder meer Polen, Botswana en Vietnam. Het verbranden van steenkolen moet volgens klimaatonderzoekers in 2030 al 78 procent omlaag om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden.

Ook de pensioenfondsen ABP en PGGM en de verzekeraars Nationale Nederlanden en Aegon steken nog altijd honderden miljoenen in bouwers van kolencentrales. “Terwijl dinsdag 10 december de Wet Verbod op Kolen zal worden bekrachtigd door de Eerste Kamer, investeren onze financiële instellingen nog steeds in nieuwe kolencentrales over de hele wereld”, constateert Kees Kodde van Greenpeace.

Pikant is dat het Duitse Uniper dat de Wet Verbod op Kolen bij de rechter wil aanvechten, ook wordt gefinancierd door ING, Aegon en PGGM. “Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen ons geld dus nog steeds in bedrijven die op ramkoers liggen met het Nederlandse milieubeleid en het klimaat”, stelt Kodde.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)