2

Nederlandse formatie in België?

N-VA-leider Bart De Wever pleit voor uitsluiten koning Albert II bij kabinetsformatie ... Pleidooi volgt op kersttoespraak vorst

Bart De Wever, voorman van de Vlaamse nationalistische partij N-VA, wil het voorbeeld van Nederland volgen en de Belgische koning Albert II uitsluiten bij de kabinetsformatie. Zijn kritiek volgt op de kersttoespraak van de koning, waarin hij fel uithaalde naar populistische politici. Volgens De Wever vult de vorst zijn rol te politiek in en moet hij daarom buiten spel gezet worden.

Koning Albert II heeft veel kritiek gekregen op zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij waarschuwde hierin expliciet voor populisme en verwees hierbij naar de ‘rampzalige gevolgen in de jaren 30’.

De vorst zei onder meer:

Altijd zoeken ze zondebokken, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel.

Hoewel de koning geen namen noemde, verwees hij hiermee volgens Belgische media naar de populistische partij N-VA. De toespraak van de koning is ook premier Elio di Rupo op kritiek komen te staan. De regering heeft de toespraak namelijk van te voren goedgekeurd. 

In het radioprogramma De Ochtend zei De Wever de koning nu uit te willen sluiten bij de kabinetsformatie:

We moeten de rol van de koning op een andere manier regelen: hij mag niet aan politiek doen, zo kunnen we hem tegen zichzelf beschermen. Ik wil de regels volgen zolang ze bestaan, maar nu ben ik vragende partij om ze te veranderen. Als de anderen de rol van de koning nog steeds prima vinden, dan moeten ze dat vandaag zeggen.

Lees hier het opiniestuk van Bart De Wever met zijn pleidooi

De Standaard: De Wever wil mening van andere partijen horen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)