3

Nederlandse fotograaf mag Rusland niet in na ‘wetsovertreding’

Rob Hornstra vermoedelijk gestraft voor onderzoek in politiek gevoelige regio Noordelijke Kaukasus

De gelauwerde Nederlandse fotograaf Rob Hornstra mag Rusland niet meer in. Zijn aanvraag voor een visum is afgewezen. Hornstra won vorig jaar een World Press Photo Award won met een serie over Sotsji, de Russische stad waar de volgende Olympische Winterspelen worden gehouden. Hij zou geweigerd zijn omdat hij bij een eerder bezoek aan het land de wet zou hebben overtreden.


Hornstra wilde komende maand met schrijver en documentairemaker Arnold van Bruggen naar Russische hoofdstad Moskou. Daar opent half oktober in het centrum voor moderne kunst Winzavod hun tentoonstelling over The Sochi Project. De expositie in Moskou maakt deel uit van het culturele programma waarmee Nederland en Rusland vierhonderd jaar betrekkingen vieren.

Van Bruggen en Hornstra zijn vorig jaar opgepakt en kort vastgehouden in het Prigorodny-district in Noord-Ossetië. Daar interviewden ze een burgemeester, die vervolgens de politie waarschuwde. Op basis van regelgeving uit 2006 hadden ze zich niet buiten de vier grootste steden van de republiek mogen begeven. Dit wordt nu vermoedelijk opgevoerd om Hornstra te weren. Van Bruggen gaat ervan uit dat hij ook het land niet in wordt gelaten, al heeft hij nog niets vernomen.

In een persbericht op de Facebookpagina van The Sochi Project wordt het vermoeden geuit dat zij worden geweigerd om politieke redenen:

De problemen die het tweetal ondervindt lijken voort te komen uit hun werk in de naburige en politiek gevoelige Noordelijke Kaukasus. Zes maanden geleden publiceerden zij hun onderzoek in de regio in het boek ‘De geheime geschiedenis van Khava Gaisanova’ (Pegasus, 2013).

Volkskrant: Nederlandse fotograaf mag Rusland niet in wegens ‘overtreding van de wet’

Foto-cc: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (3)